Alla hundägare behöver någon gång lämna sin hund själv hemma. Men det är inte alla hundar som uppskattar ensamheten.  Börja gärna träningen så snart som valpen blivit trygg i sin nya familj och miljö.

Foto: Jeanette Edsjö

Börja träningen försiktigt med korta stunder från någon minut, för att sedan utöka allteftersom att valpen vänjer sig. Det kan handla om några minuter i början.

Anpassa både träningen och tiden efter din hunds behov och förmåga.
  • Efterhand vänjer sig de flesta hundar och klarar av att vara ensam längre stunder utan problem. Andra hundar kanske aldrig riktigt är hundraprocent nöjda med att vara ensamma.

Vad säger djurskyddlagen?

Tänk på att djurskyddslagen ställer krav på alla hundägare att rasta hunden minst var sjätte timme och att bara lämna valpar under fyra månader korta stunder. Alla hundar är flockdjur och har behov av social kontakt. 

Så tränar du din hund att vara ensam hemma

Börja försiktigt 

Börja träna hunden under korta stunder. Du kan exempelvis sätta upp ett galler/hinder till ett rum och gå in där en kort stund. 

Utöka tiden och träningstillfällen

Träna ofta och kort i början. Utöka tiden allt eftersom att hunden vänjer sig. I början kan det handla om att du är i ett annat rum några minuter. För att sedan gå över till att du sitter utanför ytterdörren i en kvart. Och för att sedan utökas till att du kan ta en sväng till affären.

Var konsekvent och träna ofta

Försök att hålla igång träningen och var konsekvent i er träning. Det är lättare för hunden att lära sig om ni tränar ofta och på liknande sätt.

Passa på att gå i väg när hunden sover

Tänk på att…

  • Träna hunden när den är trött, exempelvis efter en promenad
  • Passa på att gå i väg när hunden sover
  • Kom tillbaka när hunden är lugn – försök ignorera om hunden blir orolig
  • Husse och mattes lugn sprider sig till hunden, säg inte när du lämnar hemmet
  • När du kommer tillbaka, agera som vanligt och gör ingen affär av din återkomst
  • Om hunden blir helt förtvivlad – gå tillbaka och testa igen senare
Var tålmodig, vissa hundar behöver lång tid att lära sig hantera ensamheten

Källa: Agria Djurförsäkring