Coronapandemins hemarbete och isolering ledde till att många beslutade sig för att skaffa hund under 2020.
Ökningen av antalet nyregistrerade hundar i SKKs register var nästan elva procent, den största ökningen under hela 2000-talet.

Ökningen under förra året tros bero på att många som redan tidigare velat skaffa hund nu sett en möjlighet att ta hand om en valp när arbetet flyttat hem.

Rekommendationerna om att minska våra sociala kontakter och hålla distans till andra människor har säkert också fått fler att längta efter en hund. Att det har skrivits mycket om detta i medierna har troligen ökat intresset ytterligare.

Små förändringar i toppen

Labrador retriever är fortfarande den överlägset mest populär hundrasen med 3 201 nyregistreringar.

Tysk schäferhund återtog andraplatsen på listan från golden retriever, som nu ligger på tredje plats.

20-i-topp

 1. Labrador retriever 3 201
 2. Tysk schäferhund 2 180
 3. Golden retriever 2 155
 4. Jämthund 1 466
 5. Cocker spaniel 1 184
 6. Shetland sheepdog 1 071
 7. Border collie 1 042
 8. Staffordshire bullterrier 988
 9. Dansk-svensk gårdshund 974
 10. Flatcoated retriever 929
 11. Fransk bulldogg 922
 12. Bichon havanais 917
 13. Drever 878
 14. Chihuahua, långhårig 877
 15. Finsk lapphund 845
 16. Rottweiler 798
 17. Tax, strävhårig normalstor 787
 18. Jack russell terrier 741
 19. Engelsk springer spaniel 733
 20. Cavalier king charles spaniel 680

Luna populäraste hundnamnet 2020

I Jordbruksverkets centrala hundregister, där alla hundar och deras ägare enligt lag ska registreras, finns nu totalt 989 000 hundar och 719 000 ägare. I denna statistik kan det ingå hundar som är döda eftersom alla hundägare inte är medvetna om att de ska meddela när hunden dött.

– Under 2020 var Luna det populäraste namnet bland de hundar som registrerats under året. Men Molly som har varit ohotad etta ända sedan 2006 är fortfarande det vanligaste hundnamnet totalt sett i hundregistret, säger Magnus Kindström på Jordbruksverket.

Man ska vara noga med att få träffa mamman tillsammans med valparna i deras hem

Köp bara registrerade hundar

I Sverige finns det två register över hundar och deras ägare, där det ena administreras av Svenska Kennelklubben och det andra av Jordbruksverket. Sedan 2016 samverkar Svenska Kennelklubben och Jordbruksverket i registerfrågor med avsikten att förenkla för hundägarna samt att höja kvaliteten i registren.

Den som köper en hund bör kontrollera att hunden är registrerad i åtminstone något av dessa register.

– Man måste samtidigt vara medveten om att registreringen i Jordbruksverkets hundregister inte garanterar någonting annat än just att hunden är registrerad i Sverige. Det är inte någon garanti för att hunden är frisk, att den är född i Sverige eller ens att den befinner sig i Sverige.

För att undvika att köpa en smuggelhund är det därför mycket viktigt att varje hundköpare tar reda på varifrån hunden kommer, oavsett om den finns i registret eller ej, säger Lotta Hofverberg på Jordbruksverket.

– Genom att köpa sin valp från en uppfödare registrerad i Svenska Kennelklubben minskar man risken att köpa en smuggelhund. Man ska dock även här vara noga med att få träffa mamman tillsammans med valparna i deras hem och aldrig acceptera att få valpen levererad till annan plats, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben.

Den som, medvetet eller omedvetet, köper en smuggelhund stödjer en cynisk verksamhet som innebär stort lidande för hundar – och därtill kan man få med sig oönskade sjukdomar, i värsta fall den dödliga sjukdomen rabies.