Nu är våren här och vi kan äntligen börja vara ute mer och med kommer lekande hundar och valpar i trädgårdar. Det finns massor av saker som kan vara direkt farliga och giftiga. Håll koll på matglada hundar och glupska valpar som vistas i trägården och på ställen där du förvarar farliga vätskor/medel som hundar kan slicka i sig.

Paddor
Paddor producerar ett gift genom huden när de attackeras. Giftet kan få hunden att kräkas och/eller börja skumma i munnen.  

Ekollon och hästkastanjer
Ekollon innehåller stora mängder tannin och är farliga för hundar eftesom det är frätande. Kan ge symtom som kräkningar och diarréer. Om din hund sväljer en hel Hästkastanj kan den fastna i tarmen och orsaka förstoppning, men det brukar främst ge problem som kräkningar och diarré.

Komposthögen
Förmultnad mat och trädgårdsavfall kan utveckla mögelgifter (mykotoxin)

Plommon, körsbär och persikor
Kärnor från plommon, körsbär, aprikoser och persikor innehåller cyanid. Cyaniden frigörs om de krossas eller går sönder när hunden tuggar. Större kärnor kan dessutom orsaka stopp i tarmen om de sväljs hela.

Giftiga Svampar
Vissa svampsorter är direkt dödliga och andra kan göra hunden riktigt sjuk. Kontakta veterinären direkt om du misstänker att hunden ätit giftig svamp

Ogräsmedel, Insektsmedel, bekämpningsmedel, Råttgift
En del ogräsmedel innehållet glyfosat som kan vara farligt om hunden sväljer eller slickar i sig medlet. Hundar som får i sig en stor mängd kan drabbas av symptom som kramper och skakningar.
Många insektsmedel och bekämpningsmedel innehåller farliga kemikalier som metaldehyd eller disulfoton, som båda är mycket giftiga för hundar.
Råttgift kan ge inre blödningar då det innehåller ett ämne som försämrar blodets koagulationsförmåga.
Ta hunden till veterinär så snart som möjligt efter förgiftningstillfället.

Glykol
Glykol är livsfarligt för hundar! Även små mängder glykol kan vara livshotande och ämnet finns bland annat i kylarvätska. Ta hunden till veterinär så fort som det är möjligt då den kan behöva akut behandling

Hur ska man agera vid förgiftning? 
Ibland tar det flera timmar innan symtomen visar sig och en förgiftning kan snabbt bli till en akut situation. Försök aldrig själv få hunden att kräkas. Misstänker du att din hund är förgiftad ska du alltid kontakta veterinär!

Har din hund blivit ormbiten, läs mer här>>