Det har varit en ganska märklig och lite sorglig tid nu i över ett år. Tävlingskalendern gapar tom, appellplanerna är tomma och likaså klubbarnas lokaler är öde. Man tränar var och en på sitt håll men inte riktigt med den glädjen och mot samma mål som innan pandemin dök upp.

Då får man rycka upp sig en smula och bli lite kreativ. Det går ju faktiskt att hitta på ganska mycket och ändå hålla coronasäkerheten hög säger Maude Eliasson

Maude bestämde sig för att starta en grupp som hon kallar ”Schäferträffar”. Det bygger lite på samma koncept som hennes ”Schäferläger på Hökensås” , men är lite mer ett levande event som pågår hela året. Här lägger de upp när man hittat något kul att göra med deras hundar.

Det kan vara allt från att gå en promenad, samlas i någon stadspark och träna lite, vintertid hyr vi en hall då och då, fika på något hundvänligt fikaställe utomhus, gå en miljöträningspromenad i stan, träffas hemma hos någon för att spåra och grilla och långa skogspromenader med gott om fika i ryggsäcken. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan hitta på.

Det är också meningen att alla medlemmar i gruppen hjälps åt att bjuda in till olika aktiviteter.

De besöker olika städer med en radie om ca 15 mil runt Borås. De försöker variera så att ingen ska behöva köra längsta sträckan alltid.

Tittar man lite runt sig och tar sina hundvänner till hjälp kan man hitta små guldkorn att besöka. Platser med små caféer där man kan sitta ute med avstånd med ägare och personal som också är glada när man tar hunden med sig. 

Vandringsleder finns i mängder om man letar lite så kan man ju hitta de mest fantastiska leder som innehåller fina skogar, åkermarker och sjöar att vandra runt.

Det finns sidor på FB med cykel/vandringsleder som informerar om leder att vandra på. Det läggs också ut bilder och berättelser om de olika lederna. 

schafergladje
langharigschafer
schafern
schafervila
regn
korvgrillning
schafrar
vandringsled
schaferhundar
fikastund
previous arrow
next arrow

De brukar mötas av mycket trevliga kommentarer när de kommer ett helt gäng med 10-12 schäfrar. De får ofta höra hur fina o väluppfostrade deras hundar är. Det känns extra roligt eftersom de jobbar mycket med hundarna så de ska fungera i alla miljöer, vilket de alla i gruppen värnar om och tycker är viktigt. Sen är det ju så en schäfer ska vara tycker de.

Det är en viktig del som oftast glöms bort i all momenträning. 

Så nu ett tips från Maude till Alla schäfer ägare därute…..i väntan på att pandemin har ebbat ut och tävlingarna kommer igång, starta en grupp och gå ut och vandra med era hundar. Det är hälsosamt och även en lisa för själen.

Maud avslutar med att säga-
Det ger så mycket, inte minst för hundarna. Kan nog säga att alla deras hundar sover gott efter dessa träffar. Även Hussar och Mattar!

Foto: Maude Eliasson