Schäferslaget är Skandinaviens största IPO tävling

I år gick tävlingen av  stapeln den 4-6 maj i Åstorp. Det är tolfte gången tävlingen anordnas och liksom 2017 var det SK Warberg och SK Åstorp som var arrangörer. Trots namnet på tävlingen är även andra raser välkomna i mån av plats och vi fick se både Riesenschnauzer och Malenois på tävlingen i år.

Precis som förra året bjöds det på ett helt enastående väder. Solen sken ikapp med deltagares, publikens och arrangörernas ansikten!

Schäferslaget består av två olika tävlingar: 

IPO III som är en tävling öppen för alla som antingen har uppnått IPO III eller väljer att avlägga sitt prov och gå från IPO II till IPO III. Momenten är A: Spår, B: Lydnad och C: Skydd. Varje delmoment har 100 i maxpoäng.

IPO FH är avancerade spår med förledningsspår och många svåra vinklar.  Varje ekipage går två spår, ett per dag. För varje spår kan man få max 100 poäng. I bägge tävlingarna deltog tävlingsekipage från hela sex olika nationer!  Varje moment i tävlingarna bedöms av två olika domare.

IPOIII: Av 40 startande ekipage var hela 18 ekipage från andra nationer än Sverige.

Inte utan att man undrar var vi har våra svenska ekipage på en svensk tävling, när nästan hälften av ekipagen kommer från andra länder?

Spåren (A) dömdes av Robert Jönsson och holländske Ad van Yperen. Tävlingen bjöd på helt otroligt fina spårmarker i form av nysådd jord. Det var mycket torrt och kraftig vind som gjorde spårarbetet svårt för hundarna vilket också syntes i resultaten. Men där fanns också de som, trots denna svårighetsgrad på spåren, glänste och lyckades få ihop 99 av 100 möjliga poäng.

Överdomaren Göran Wessman dömde lydnaden (B) tillsammans med Thomas Fröding. Publiken fick se några näst intill perfekta lydnadsuppvisningar där ekipagen lyckades få ihop hela 99 av 100. Det är en ren fröjd att se snabba apporteringar helt utan tugg och framåtsändande där hunden i den höga farten verkligen slirar ner direkt på platskommandot.

Skyddet (C) dömdes av Michael Brandenhoff från Danmark och Terje Hammerseng från Norge. Högsta utdelade poängen var 98 och det var två ekipage som lyckades få ihop detta. Figuranter som skötte sitt uppdrag med bravur var Patrik Sturk och Gustav Ebers, med reservfiguranten Filip Hegestrand.

Willi Winquist, koordinator från SK Warberg: ”Publiken fick se många mycket snygga skyddsarbeten med hög drift och fin lydnad både i de passiva och aktiva faserna. Vinnaren Klaus Stichnoth (Tyskland) gjorde överlägset ifrån sig, inte bara i skyddet utan ock- så i både spår och lydnad.”

Totalpoäng, som vinnaren Klaus Stichnoth med sin schäfer Match vom Mochauer Land fick, var 296 av 300 möjliga. Detta ekipage har stått på prispallen i denna tävling hela tre år i rad! Med en överlägsen seger över Johannes Stie med Egons Power från Danmark som tog silver (284 poäng) och bronset gick till Peter Diedrichkeit, också från Tyskland, med Quint vom Fuchsgraben2000 (281 poäng) Tyvärr fick vi inte se någon svensk på prispallen i år men tätt efter på fjärde plats kom Jörgen Lindqvist med Kustmarken’s Vaquero (278 poäng).

IPO FH: Dessa spår kräver mycket stora spårmarker, många spårläggare och det kom ekipage från sex olika nationer till start. FH Spåren dömdes av Jan Ahlqvist och Anders Ljungsten. Precis som för spåren i IPO III var det mycket svåra förhållanden med kraftig vind och torka. Trots detta fick två av ekipagen på pallplats maxpoäng 100 för ett av sina spår. En enorm bedrift att klara! Vinnaren, Estländskan Meeli Puusepp med Estrellest Hurmuri Coca tog guld med 197 av 200 möjliga poäng. Samma poängsumma fick svensken Tor Tennius med Rapport’s Compis. Men då Meeli fått 100 på sitt ena spår vann hon trots att summan av bägge spåren var den- samma. På tredje plats, och väldigt nära, kom Ralf Schwarzer med Nathan del Camino Duro med 196 poäng.

Mikael Ohlsson, koordinator från SK Åstorp: ”Det är fantastiskt roligt att det kommer ekipage så långväga ifrån som Estland. Vi är mycket hedrande av detta. Samma hundförare och hund tog silver förra året och att det ekipaget vann med så fantastiska poäng även i år är verkligen imponerande.”

Fullständig resultatlista och mycket annat att läsa och se finns på www.schaferslaget.se

På området fanns 11 glada utställare som erbjöd utrustning, allt från koppel till hundkärror, försäkringsbolag och foder. Det fanns något till de flesta! Att utställarna dessutom kunde följa tävlingen från sin plats var uppskattat eftersom de såklart även är intresserade av sporten.

De bägge koordinatorerna Willi Winquist och Mikael Ohlsson kan bägge instämma att det har varit väldigt mycket arbete, förberedelser och möten för att ro en tävling av denna storlek i land. Föreningarna SK Warberg och SK Åstorp är små, med få medlemmar. Men tack vare släktingar och goda vänner både inom och utom sporten lyckades vi genomföra den. Vi vill verkligen rikta många varma tack och kramar till alla som ställt upp och hjälpt till med allt från kök, städ, sekretariat, spårläggare, in/utsläpp, parkering och allt annat. Vi hoppas alla ni som ställt upp tyckt det har varit roligt, lärorikt och att ni fått många nya vänner. Sist, men inte minst vill vi tacka alla generösa sponsorer som möjliggör denna tävling.

Nu lämnar vi över stafettpinnen med lyckönskningar till SK Stjärnborg i Stockholm som kommer vara arrangör av Schäferslaget 2019!

***********************

******************************************

Som hemmavarande redaktör pga en nästan bruten rygg tackar jag härmed  Göran Movitz, Mirre Jonasson och Kajsa  Johansson för beudransvis hjälp med alla fina fotografier varvid endast ett fåtal publiceras. Besök gärna Schäferslagets hemsida för dig som vill se fler bilder.  Ett stor tack också till Ann Movitz som trots  sjukskrivning  framställt alla texterna  och haft kontakt med fotograferna som sänt in bilder!

Samtliga bilder i denna artikel kan beställas av: mirrejonasson@hotmail.com

Kajsa Johansson: kajsa.johansson@elev.forshagaakademin.se

Göran Movitz <ann@movitz.org>