Domare: Uwe Sprenger och Lars Nielsen

Text och foto: URMA

Helgen den 2 – 3 juni genomfördes en utställning i Skåne-Blekinge distriktet som många bör vara besvikna på att de ej besökte, men förhoppningsvis kommer en ny chans även nästa år.

Återigen skrällde Sveriges sydligaste distrikt med att anordna två fina utställningar. Det lilla samhället Degeberga var nu åter samlingsplatsen för många av våra hundar. Man hade från distriktet Skåne Blekinges sida anordnat, liksom de två senaste åren, en hundhelg med ett stort smörgåsbord med många goda rätter under dagarna två. Dels två traditionell utställningar på både lördagen och söndagen. Men man inbjöd också till avelskorning, UHP och exteriörbeskrivning.

I  Degeberga hade man åter hyrt in sig på en för ändamålet utmärkt plats med utrymme för stora ringar och närområdet för uppvärmning av hundarna. En plats som sommartid är mycket besökt då man här ofta har sommarmarknad och liknande aktiviteter där. Förutsättningarna blev ännu bättre då man också kunde erbjuda övernattningsstugor och plats för husvagnar. Vädret i Skåne hade de senaste veckorna varit strålande sol. Under lördagen fortsatte det fina vädret med idel solsken vilket dessvärre skrämde bort en del av de anmälda hundarna men framförallt all publik som valde att sola sig någon annanstans. Den starka solen gjorde att hundarna hade svårighet att visa upp sig från sin bästa sida- De var också stora problem att fotografera hundarna då de var trötta. De uttorkade gräsmattan gjorde inte förutsättningarna bättre!

Förutsättningarna för en fin helg var stora då man också även i år inbjudit en av Sveriges mest populära domare Lars Nielsen och en för Sverige ny bekantskap, Uwe Sprenger, som dömde på den tyska segrarutställningen 2016. Domarna växlade så att vår tyske vän dömde alla tikarna på lördagen och samtliga hanar på söndagen. Lars Nielsen fick därigenom ta sig an hanarna på lördag och alla tikar på söndag. Kanske man skall göra den förändringen inför nästa år att alla valparna döms på lördagen och alla vuxna hundar på söndagen.

 

***************************************

Uwe Sprenger

Domarberättelse Uwe Sprenger

Uwe Sprenger, innehavare av kennel ”von Regina Pacicis”, har dömt på många utställningar i världen. Han dömde segrarutställningen i Tyskland 2016. Han dömde också med stor framgång den Finska segrarutställningen 2017.

Uwe dömde nu i Sverige för första gången. Den gode Uwe är en mycket trivsam man och han öste beröm över denna utställning hela tiden, Uwe borde vara en man för komman- de SSM utställningar.

Här kommer hans egna ord

”Ännu en gång vill jag ge en stor komplimang till de ansvariga för denna fina stora två dagars utställning som var fantastiskt fint genomförd. Min uppgift var att döma alla tikar på lördagen och samtliga hanar på söndagen. Tikarna var av skiftande kvalitet från bra till mycket bra.

Det var många av de uppvisande tikarna som var mycket bra pigmenterade och var inom den rätta storleksgränsen. De flesta var också mycket bra förberedda för dessa utställningar. Han hundarna nådde inte upp till samma kvalitet som tikarna även om det också här fanns en del bra individer. Avslutningsvis vill jag ge högsta beröm till de svenska uppfödarna. De har verkligen förstått vad schäferuppfödning är.

Både jag och min fru vill också tacka för den fina gästvänlig- het som möttes oss. Vi ser verkligen fram emot att få döma i Sverige igen! Uwe Sprenger

 

 

Lars Nielsen

Domarberättelse Lars Nielsen

Återigen en helg i Degeberga, denna gång med strålande väder. En utställning som alla svenska domare skall vara glada att ha dömt. Med en organisation som ser till att du känner dig mycket välkommen och får utställningen att flyta på under båda dagarna. Ett stort tack till hela staben.

På min lott var att döma samtliga hanar på lördag och samt- liga tikar på söndag. Min domar kollega Herr Uwe Sprenger som var en mycket trevlig bekantskap dömde tikar på lördagen och hanarna på söndagen.

Detta var en utställning som kvaliteten var över genomsnittet, normalhår med mycket goda vinnare i varje klass. Långhår kom inte riktigt upp i samma klass men med flera mycket bra individer som klassvinnaren.

Nämnas bör klasserna 4-6 mån H/T som var av absolut toppklass långt ner i klassen, Tik. ALPHA. BIM Lördag BIR Söndag . Hane. EBAFARMENS QNUT BIR Lördag BIM Söndag. BIR Vuxna båda dagarna HYLTELANDS OLIVIA.

Långhår. BIZMARKS HOF ANDREA. BIR lördag BIM sön- dag. TEAM CAIRYA MICHEL BIM lördag BIR söndag. Samt- liga dessa av mycket hög klass och mycket väl förberedda för uppgiften.

Stort tack till samtliga inblandade i organisationen och utställare.

Mvh Lars Nielsen