Artiklar om spår, nose work, specialsök och myndigheternas narkotikasökhundar är ämnen som fyllt mer än en sida i denna tidning under åren. Nu fick vi plötsligt möjligheten, med hjälp av Maria Appelgren, att följa med tryffelhunden Stella i sitt nosarbete efter skogens vita guld och därmed lära oss mer om ännu en typ av specialsök. Häng med på en tur med Maria och Stella i tryffelns verkliga hemtrakter Alba i norra Italien. 

Den ser inte mycket ut för världen, men doften och smaken har gett den namn som ”skogens guld, skogens prinsar eller kökets diamant”. 

Som så ofta är det tillgång och efterfrågan som styr priserna och när det t ex har varit en torr höst och tillgången på tryffel är begränsad kommer priserna säkert att ligga runt 50.000 kr kilot. 

Maffiametoder. 

Med den prisbilden följer tyvärr också en konkurrens mellan tryffeljägarna som ibland blir rent kriminell och det är de duktiga specialsökhundarna som drabbas. Det finns tyvärr alltför många dokumenterade fall där tryffelhundar har blivit förgiftade och avlidit i svåra kramper. 

För några år sedan skrev tidningskollegan Aftonbladet om just tryffeljakt och tryffelhundar och berättade då bland annat om 6 stycken hundar som blivit förgiftade vid byn Motovun. 

En ägare i trakterna kring Trevi fick tre av sina tryffelhundar stulna från en låst hundgård. År 2008 blev inte mindre än 30 tryffelhundar förgiftade i Toscanatrakten. 

Den italienska tidningen Il Piccolo skrev då; 
– Tryffelsäsongen har precis börjat och vi har redan sett dess fula tryne. 

Alba i Italien. 

Förutom i den vita tryffelns epicentrum, byn Alba i landskapet Cuneo i Italien, finns svampen också i Toscana, i franska Drome och på den kroatiska halvön Istrien. 

Vingården Giacomo Borgogno. 

Maria Appelgren befann sig på tjänsteresa i norra Italien och i samband med ett besök hos vinproducenten Giacomo Borgogno fick hon chansen att se tryffelhunden Stella i arbete tillsammans med sin förare. 

Men först lite historia om vingården Giacomo Borgogno. 

Firman grundades redan 1761 och är därmed ett av de äldsta vinhusen i det klassiska Piemonteområdet. Med 20-hektar i fem klassade Cru-lägen tillhör man också de riktigt ansedda vinhusen. 

Släktens mest berömde person är Cesare Borgogno, den yngste av fem syskon, som tog över ledningen 1920. Ett av hans genidrag var att spara 20 000 buteljer av varje årgång, en tradition man fortsatt att följa. Det gör att Borgogno idag har en av världens mest imponerande samlingar av historisk Barolo och att man är ensamma om att fortfarande kunna sälja viner av så klassiska årgångar som 1961. Om du besöker som gäst får du också smaka minst ett av deras viner från ditt födelseår. I mitt stilla sinne undrar jag om de bara råkar ha någon 57:a kvar långt in i ett hörn av den gigantiska vinkällaren?

Tryffelhunden Stella och Maria. 

– Egentligen kommer den riktiga tryffelsäsongen inte igång förrän någon gång i november, berättar Maria och fortsätter att berätta om det svindlande kilopriset för den vita tryffeln.

– Stellas förare berättade att tryffeln doftar som mest vid perfekt mognad och för att inte missa någon liten dyrgrip så går han och hunden samma promenad och söker aktivt av ett visst område två gånger om dagen. 

Fjärrdirigering. 

– När de arbetar med tryffelsöket styr föraren Stella över sökområdet med kommandona ”leta, lukta, höger, vänster, upp, ner och igen”. 

Kommandoorden givetvis för att sätta Stella i ”work mode” och få henne att starta upp nosarbetet och sedan kunna styra henne över sökområdets sluttningar. 

Markering eller påvisning av tryffel. 

– När Stella funnit tryffel börjar hon direkt att gräva i marken för att markera sitt fynd. Här måste föraren snabbt fram så att inte hunden kommer åt den läckra tryffeln och äter upp den. I nästa moment vill tryffelhundföraren att hunden ännu mer noggrant pekar ut exakt var tryffelfyndet är så att den mycket försiktigt kan grävas fram med ett specialverktyg. Med det kilopriset får givetvis inte ett gram förfaras!

Rikligt med belöning. 

– Om det verkligen är en tryffelbit som Stella funnit och markerat får hon förutom beröm och klappar från sin husse också massor av godis. 

Alltså, precis som när vi tränar våra hundar hemma i vardagen. Även om det din hund utförde kanske inte är värt 50.000 kr i reda pengar, så ska den få samma fina belöning från dig. Glöm inte bort det!

Om tryffeln i Italien är det “vita guldet”, kanske du kan träna din hund att finna våra egna skogars ”gula guld” kantarellerna!

Text & foto: Christoffer Frances. Foto tryffelhunden Stella: Maria Appelgren