Årets tredje schäferhundklubbs utställning ägde rum i Karlstad den 30 mars 2018.
Som utställningsplats hade man valt ett fint ridhus strax norr om Karlstad. Ett ridhus som är stort och bra men tråkigt nog behåller det kylan om den föregående natten varit kall. Så var det dessvärre i år. Under natten var temperaturen runt minus 10 grader för att på dagen bli mycket varm så det var skönt att kunna gå utanför ridhuset för att tina upp. Glädjande nog hade 63 hundar anmälts till denna officiella uttställning varav 24 gick i valpklasserna av dessa uteblev endast två valpar. Av de resterande hundarna uteblev också två stycken så totalt 59 hundar deltog i denna utställning. Knappt en tredjel del av alla hundarna var långhår! Men det är ju nu en del av vår verksamhet och det märks att de kommer mer och mer. I Tyskland börjar även de mer välkända uppfödarna matcha fram sina långhår. De bästa av de Tyska långhårshundarna återfinns av många av de i denna utställningen deltagande hundarnas stamavlor. Som domare hade inbjudits en av Norges kunnigaste domare Leif Belgen som i Norge bedriver uppföd- ning under det väl kända kennelnamnet Welinchas som under årens lopp uppvisat många fina hundar. Leif tog god tid på sig av varje hund. Han gav också en muntllig redogörelse varför han placerat hundarna som han gjorde. Detta tycker jag gör att de enskilda hundägarna fått valuta för sin anmälningsavgift.

Först vi jag tacka Sd Värmland för inbjudan att åter få döma i Alsters rid- hus långfredagen den 30 mars 2018. Detta är ett ridhus som passar perfekt för att ha en schäferutställning i. Jag vill börja med att tacka alla utställare som har anmält sina hundar för att ställa ut för mig. Jag ser i katalogen att en del utställa- re har kört många mil för att komma till detta arrangemang. Jag vill inledningsvis tacka alla mina duktiga medhjälpare i ringen. Utan er hjälp hade det varit svårt att genomföra denna utställning.

I klassen 4-9 månader valpar var det ett mycket bra antal valpar. Bästa hanvalp korthår och BiM blev Ebafarmens Jacson som är en mycket typfull hanvalp med mycket goda linjer och rörelser. Bästa tik och BiR valp blev Team Bern Obvious som är mycket typfull och har perfekta höjd- och längd förhållanden. Hon har bra vinklar och därigenom mycket bra rörelser. Det skall bli spännande att följa dessa två vidare!

 

Bland långhårs valparna blev bästa hane och BIR Hyltelands Alvin. Han är en mycket typfull, välvinklad hanvalp som har mycket goda rörelser och bra kroppshållning.

Bästa tik och BIM långhårsvalp blev Komsas Wiljah. Hon är en mycket typfull tik med mycket bra rörelser. För sin ålder har hon mycket goda vinklar både fram och bak.

Generellt vill jag påstå att många av dagens valpar har i mina ögon mycket goda möjligheter till att utveckla sig till mycket goda schäferhundar om utvecklingen fortsätter som jag tror. Jag vill också sända ett lycka till vidare till alla valpägare. Tänk på att valparna är i växt- och utveckling.

OFF. UTS. KORTHÅR
Unghundklassen hanar vanns av Ebafarmens Atacc. En mycket typfull och linjeskön hanhund som ser mycket bra ut både i ståen- de och i rörelse. Han ble også BHK2 senare.
Bruksklassen hanar innehöll tre mycket typfulla och mycket välgående hanar. Vann gjorde Beathalandet Lotus som är en över medel stor typfull hane som er välvinklad och välgående i alla gångarter. Han blev bäste hanhund och BIM. Han efterföljdes tätt av Schezzheims Tzar som också han är välbyggd och välgående.

Junior tikarna vanns av Team Cayira Quincy. Hon är en stor och mycket välbygd tik med korrekta vinklar fram och bak och hon har mycket vägvinnade effektiva rörelser. Hon har en mycket till- talande kroppshållning. Jag såg tiken på Norsk Vinner 2017 som valp och jag måste säga att hunden har verkligen fortsatt sin utveckling. Detta är en för mig en mycket imponerande tik. Hon blev bästa tik och BIR. Bruksklass tikar vanns av Wallis von Bad-Boll. Hon är en stor och korrekt uppbyggd tik med mycket goda rörelser. Hon blev BTK2 och erhöll CERT. Gratulerar. Hon följdes av Zaira Terrae Lupiae som är en välbyggd tik med mycket energiska rörelser och tilltalande kroppshållning. Hon blev placerad som BTK3.

OFF. UTS. LANGHÅR
Bland långhåren blev bäste hane Karmakollens Elvis. Han är en stor och mycket typfull hanhund med mycket bra kropsförhållanden. Tilltalande linjer och mycket energiska och effektiva rörelser. Han blev senare BIM i konkurransen.

Juniorklassen långhårtikar vanns av Wildblomma Rizzla. Hon är en mycket typfull och välpigmentad tik som ger ett mycket bra intryck i stående. Hon behöver lite mer rutin i ringen för att kunna hänga med i den stora konkurransen. Hon blev BTK3.

Unghundklassen tikar vanns av Wildblomma Qurrna. Hon är en stor linjeskön och välgående tik som blev BTK2.

Bruksklassen tikar vanns av Komsa’s Lana En. En i alla delar kor- rekt uppbygd tik med mycket goda vinklar fram och bak och där- igenom mycket långsträckande och effektiva rörelser. Detta är en tik som jag tidigare har dömt och jag kan fastslå att jag aldrig har sett henne bättre en på denna dag. Gratulerer till ägaren och uppfödaren. Komsa’s Lana En blv BTK1 og BIR langhår.

Två uppfödarklasser ställdes. Kennel Ebafarmens på valp med en helt klar HP. Kennel Woho på off. uts. också med en helt klar HP. Båda grupperna innehåller typfulla individer med mycket bra rörelser. Det är mycket arbete som ligger bakom för att kunne presentera en uppfödarklass.

Jag vill också tacka för en fin dag och ett utmärkt arrangemang. Inom utställningsområdet fanns en välfylld cafeteria och trivsam personal som skötte alltsammans. Ingen behövde fara från utställningen och vara hungrig. Det är inte alltid som så många ställer upp för sin lokala klubb! De förtjänar all beröm!

Med vänlig hälsning Leif Vidar Belgen

Copyright Svenska Schäferhundklubben och FOTO URMA

Valp och officiell utställning 29 april 2018 Sd Sörmland
Domare:
Fredrik Steen
Resultat Sörmland

Resultat Nynäshamn 2018-02-03
Domare:
Fredrik Steen och Lars Nielsen
Nynäshamn
Nynäshamn Valpar

Utställningsresultat SK Warberg 2018-01-27 Domare: Patrik Blomqvist
Utställningsansvarig:
Torsten Håkansson DomarElev: Peter Schorling Kommisarie: Willi Winquist Ringsekreterare: Marcus Blomqvist
Warberg SK

 

Leave a Comment