Först vill jag ge en eloge till utställningsplatsen och arrangemanget. Tånga Hed var och har tidigare varit absolut det bästa stället för att arrangera SSM.  Dessutom var vädret på sitt allra bästa humör kanske i varmaste laget.

Jag hade tilldelats att döma alla långhårs valpar 4-6 mån och 6-9 och 9-12 mån där ett 30 tal valpar var anmälda, jag har en bestämd uppfattning att dessa klasser höll ett mycket bra genomsnitt, genomgående var valparna välskötta och med ett bra uppträdande i ringen.

Lars Hammar

I hanar 4-6 månader deltog 4 st valpar en liten klass med en riktigt bra topp bestående av 2 valpar  som erhöll L+ Klar vinnare i klassen blev QUE SERA SERA X-MEN WOLVERINE, en valp som tilltalade mej väldigt mycket. Han har en utmärkt anatomi och presenterade sig med stor utstrålning.

Hanar 6-9 mån som också innehöll 4 valpar var även den av bra genomsnitt. Här lyfte sig vinnande valpen ZIGER HOF ALWIN över de övriga, han fick L+ och var en klar vinnare redan från början, också han mycket väl uppbyggd och presenterade sig mycket förtjänstfullt.

Hanar 10-12 innehöll 3 hundar som alla erhöll L+  även den klassen av bra genomsnitt. Här lyfte sig vinnande  hunden HYLTELANDS ALVIN något över de övriga. Han är mycket väl uppbyggd och även han presenterade sig  på ett mycket förtjänstfullt sätt.

Tikklassen 4-6 månader innehöll  5 st valpar av mycket hög kvallitet dessa tilldelades alla L+. Vinnande tik som dessutom var kullsyster med L+2 blev CHARISTEAS IZZIE en i alla delar mycket väl uppbyggd tik som rörde sig med lätta vägvinnande steg, en klar favorit för dagen!

Tikar 6-9 månader,  8 st till start varav 4 st L+ en jämn klass, fina harmoniskt uppbyggda valpar med bra rörelser. Vinnare blev QUE SERA SERA WIKING LAGERTHA en kraft och substansfull tik med bra byggnadsförhållande och ett mycket bra rörelser!

Tikar 9 -12 månader, dagens bästa klass. 8 tikar till start alla erhöll L+ genomgående hög kvallitet i hela klassen. Vinnare blev KARMAKOLLENS HONEY även hon en kraft och substansfull tik med utmärkta proportioner och synnerligen väl gående!

Som avslutning vill jag tacka för inbjudan att döma långhårsvalpar vid årets SSM. Jag har tidigare dömt valpar på SSM vid 3 tillfälle, senast i  Malmö 2011 och då fanns inte långhår som ras därför var det första gången jag dömde större klasser av långhårsvalpar.

Jag är mycket imponerad av kvalliten på dessa valpar, genomgående välvinklade och med goda fronter och välgående, välpigmenterade med rastypiska pälsar. Jag tacka mina eminenta medhjälpare i ringen Anna-Lena Håkansson och Mikael Nylund. Jag vill också ge en eloge till alla handlers/ägare för ett sportsligt och proffsigt uppträdande i och utanför ringen!

Lars Hammar

********Foto: URMA

Prisutdelning 4-6 Hanar
Prisutdelning 4-6 Tikar
Prisutdelning 6-9 Hanar
Prisutdelning 6-9 Tikar
Prisutdelning 9-12 Hanar
Prisutdelning 9-12 Tikar