Nu ökar antalet påkörda hundar , mörkare eftermiddagar och kvällar ökar risken för våra hundar och katter att bli påkörda trots att de flesta olyckor sker i belysta, tätbebyggda områden. En väl synlig reflex är en billig livförsäkring för våra husdjur.

Alla som suttit bakom en ratt i en bil en ruskig höstkväll vet hur svårt det kan vara för ögat att uppfatta rörelser längs vägkanten. 

En bra reflex syns på 125 meters håll när den träffas av bilens halvljus, det ökar chansen för bilisten att sänka farten och väja undan. Se till att djurets reflex verkligen syns och gör nytta. De flesta reflexer håller bara något år och behöver sedan bytas ut.

Tänk på att en ny reflex lyser skarpare än en äldre. Kontrollera därför gamla reflexer genom att lysa på en gammal och ny reflex på ungefär fyra meters avstånd. Byt ut den som syns sämst.

Reflextips för hundar

  • Kombinera en lampa med reflex på djuret. Reflexen syns bra när den träffas av ljus, medan lampan syns när det är helt mörkt
  • På hundar med rejäl päls passar det bättre med en reflexväst
  • Tänk på att reflexvästen bara syns från sidan – inte framifrån eller bakifrån
  • Katter trivs bättre i reflexhalsband bättre, kombinerat med en liten lampa
  • Se till att även du bär reflexer! Bäst syns du med en reflexväst i kombination med dinglande reflexer och en lampa. Kom ihåg att ljusa kläder syns bättre än svarta.

Källa Agria Djurförsäkring.