Varför ändra på ett vinnande koncept? Förra årets SSM i IGP-FH arrangerades av SK Sturup i Skånedistriktet. Då både arrangörer och tävlande var mycket nöjda med tävlingarna och spårmarkerna 2018, var det ju självklart att även SSM IGP-FH 2019 skulle arrangeras av skåneklubben.

Efter några strykningar kom i år sju ekipage till start med bland annat årets IGP-FH VM-deltagare Jessica Marklund med Cutulus Kato och Tor Tennius med Rapport´s Compis.

Segrare Cutulus Kato , ”Kulan” Foto: Privat

IFH-2 spåren är helt klart hundsportens schack. En gren där de långa och ofta svårbemästrade spåren kräver iskallt lugn, oändlig uthållighet och tålamod, stor analytisk förmåga hos hunden att kunna sortera dofter och bibehålla nosarbetet med enbart den ursprungliga spårdoften. I slutändan också besegra den största motståndaren av dem alla (och nej, jag pratar inte om domarens protokoll) nämligen naturlagarna. Det kan vara sol, stekande hett och snustorrt underlag. Det kan lika gärna ösregna, blåsa stormvindar och spårmarkerna mest påminna om en sönderkörd motocrossbana. Men din hund och även du ska prestera oavsett yttre förhållanden och dessutom måste din hund prestera på toppen av sin förmåga för att bli godkänd. Gäller det dessutom IGP-FH så ska din hund prestera två dagar i rad på detta Mentala Mästarnas Mästare. 

Foto: Linda/ Urma

Ett IFH-2 spår är 1800 steg, tre timmars liggtid, ej förarlagt, innehåller 8 sträckor varav en är en halvcirkel med radien 30 m, sju vinklar varav två ska vara spetsvinklar. Spåret innehåller dessutom sju föremål/apporter som hunden skall påvisa/markera. Som om inte detta vore svårt nog så läggs det trettio minuter innan spårpåsläpp ut förledningsspår av en annan person än spårläggaren och dessa förledningar korsar ursprungsspåret på två ställen. Som i alla övriga grenar inom IGP så krävs det minst 70/100 poäng för att bli godkänd i ett IFH-spår. I IGP-FH alltså att hunden presterar detta två dagar i rad.

Foto: Linda/Urma

I årets SSM hos SK Sturup fick publik, arrangörer, domare och medtävlande se mycket fina resultat hos de fyra först placerade ekipagen.
1:a och överst på prispallen Jessica Marklund med Cutulus Kato med 98+97 = 195 poäng (V) . 2:a Tor Tennius med Rapport´s Compis och 95+99 = 194 poäng (V).      3:a Ulf Fröjdendahl med Imzedrift´s Akka och 97+96 = 193 poäng (V). 4:a Annika Evelynson med Rapport´s Xa med 85+75 = 160 poäng (G). 

Stort tack till arrangerande SK Sturup och klubbens alla funktionärer och domarna Carina Jönsson och Jarmo Heiskanen som med gemensamma krafter såg till att SSM IGP-FH även i år blev en framgång.

Redaktionskommittén för Svensk Schäfertidning säger grattis till pristagarna och de fantastiska och välförtjänta poängen. Vi vet hur mycket träningstid som ligger bakom varje framgång oavsett sport och intresse.

Foto:Linda/Urma

Text Christoffer Frances