1 nov 2018

I det mycket uppmärksammade fallet med den svenska journalisten Kim Wall spelade tre svenska kriminalsökhundar en stor roll i sökande efter kroppsdelar i Öresund. Danska polisen har själva inga kriminalsökhundar som kan söka på vatten och bad därför om hjälp från Sverige. De svenska ekipagen deltog vid tre tillfällen med sammanlagt över tio dagar ute på sjön. En av de poliser som var med är hundföraren Lars-Göran Eriksson från region Stockholm.

– Sökarbetet skedde mitt ute på öppet hav i små öppna båtar och vissa dagar kunde vi inte gå ut på grund av hög sjö och dåligt väder, berättar Lars-Göran.

Utredare från den danska polisen var med ute på båtarna under arbetet och röjdykare från militären deltog i vattnet. Trots att man först inte hittade något på botten där hundarna markerade fortsatte sökandet. Det var först efter att man anlitat en oceanolog som kunde göra beräkningar av hur doftämnena fördes genom vattnet som man började göra fynd, uppemot 800 m från de platser som hundarna markerat.

– Tack vare att man litade på hundarnas förmåga att markera på rätt ställe så fortsatte arbetet och kunde till slut ge resultat, berättar Lars-Göran.

För såväl hundar som förare innebar sökandet hårt arbete under dåliga väderförhållanden. Hundarna blev nerblötta av såväl vågstänk som regn och fick ibland avlösa varandra för att få komma i land och torka. För de svenska ekipagen var det en ny miljö att söka ute på öppna havet, utan fasta riktmärken.

– Vi är vana att söka i mindre sjöar utan vare sig strömmar eller större vågor, säger Lars-Göran.

För sina insatser under året och då främst ovan nämnda insats tilldelas Ace, Ben och Cross utmärkelsen Årets polishund 2018.

Detta är Årets polishundar 2018

Stenbury Yellow Sage Of Shadowdale ”Ace” – labrador retriever
Förare: Lars-Göran Eriksson, region Stockholm Ace är en 5-årig labrador retrieverhane vars främsta egenskap som kriminalsökhund är en otrolig arbetslust.

– Han har en bra motor och har lätt för att koncentrera sig, även i stökiga miljöer, säger hans förare Lars-Göran Eriksson. Och några dåliga egenskaper har han inte!

– Om jag ska beskriva honom med tre ord så blir det: jobba, jobba jobba!

Elderdale Explorer 

”Ben” – engelsk springer spaniel
Förare: Johan Esbjörnsson, region Syd

Ben är en 9-årig engelsk springer spaniel som är duktig på att växla mellan sök och markering och drivs av en stark söklust.

– Han vill hela tiden söka, berättar hans förare Johan Esbjörnsson. Sedan är han en snäll och go’ hund som är trevlig i vardagen och han bjuder på många skratt!

Johan har arbetat som hundförare vid Polisen i snart 30 år och varit nominerad till utmärkelsen tre gånger tidigare. Nu blev det jackpott vilket passar extra bra då Ben och Johan i går pension till våren.

Wiking Chidob Cross ”Cross” – tysk schäferhund
Förare: Hans Norberg, region Mitt

Hans Norberg beskriver 6-årige schäferhanen Cross som en komplett hund med väldigt hög arbetslust, högt temperament och en förmåga att behålla koncentrationen i svåra miljöer.

– Allt jag sökte efter fanns i den här hunden, berättar Hans Norberg och så kom han med en plusmeny så att säga!

Hans lyfter även fram nyfikenheten och förmågan till att själv lösa uppgifter som framträdande egenskaper hos Cross.

– Det händer alltid något med den här hunden och ingen dag är den andra lik, säger Hans och berättar att kollegorna brukar fråga efter ”dagens Cross” för att höra vad han hittat på den här dagen.

– Det är svårt att sammanfatta honom med tre ord då allt är viktigt men jag skulle nog säga; engagemang, energi och koncentrationsförmåga, avslutar Hans.

Juryns motivering

Årets polishund utses av en jury med representanter från Svenska Kennelklubben, Polisen och Polisens Hundförarförarförbund.    Under nomineringsperioden 2017/2018 har patrullerna bistått kolleger i olika utredningar med åtgärder av betydelse som aktivt bidragit i utredningsarbete. Juryn har särskilt beaktat de extremt svåra förutsättningar som överlag rådde för hundar och förare, och då särskilt under arbetet i båt. Detta till trots har ekipagen utfört arbetet med stor idoghet och precision. Juryn har även beaktat förarnas förmåga att läsa hundarnas beteende vid markering i de svåra förhållanden som förelåg.

På Stockholms Hundmässa lördagen den 8 december i Älvsjö deltog  Ace, Ben och Cross tillsammans med sina förare. Förarna fick ett resestipendium på 7 000 kr vardera och hundarna fick ett smaskigt ben samt 6 månaders foder från Royal Canin och en skön säng från Biabädden. På Stockholms Hundmässa fick även Årets narkotikasökhund, Årets bragdhund och Årets sociala tjänstehund ta emot sina priser.

Ben, Ace samt Cross med sina förare är utomordentliga ambassadörer för det nordiska polishundsamarbetet.

Text och Foto Redaktör Christoffer Frances Lidingö Brukshundklubbs, Pass På.