Man kan visst lära gamla hundar att sitta! Svarthällans Kandida fixade IPO I vid 11 års ålder

I den lilla byn Slussfors i Södra Lappland bor Inger Karlsson som har kennelnamnet Svarthällan. 

Inger har hållit på med Schäfer sen 80-talet och intresset för avel väcktes med tiken Quais Joschi (E: Triumphs Blaze)

1997 köptes Ingodds Noice in (E: Xando v Dolomiten U: Ingodds Xcell). Hon blev SE UCH, hade Tjänstehundcert och blev VA5 på Norsk vinnerutstilling. Ur en av Noice kullar behölls Svarthällans Geri (E: KORAD SE UCH TJH Ömsikkas Jero)  På SSM 2005 var Geri i höglöpen, på plats fanns Quentin Karanberg och man gjorde en parning som resulterade i valpar. Ur kullen behölls Svarthällans Kandida.

AVELSTIK

Kandida visade sig tidigt ha väldigt trevliga egenskaper och en kamplust som inte gick av för hackor. Inger gick några IPO kurser men det geografiska läget och avsaknad av träningskompisar gjorde att det inte blev så regelbundet med träning. Ett samarbete inleddes med Kennel Quattrogården som har två döttrar till Kandida, den äldsta är Svarthällans Occra (E: Quattrogårdens Grizzly) som 2012 blev SG 3 på SSM i klassen 15-24 månader, meriter UHP, IPO I samt SE UCH.

Ipoträning

Våren 2016 var Inger i Umeå och tränade med Quattrogården, de började då prata om Kandida som  skulle fylla 11 år senare det året. Hon var fortfarande i en fantastisk form och hur pigg på jobb som helst. De provade henne på skyddsärmen och där hon satt, där satt hon. En smått galen tanke tog form – kanske man skulle prova en IPO I med henne…

Träningen fortsatte och i början på oktober var det dags för BH och IPO I

Den 1/10 avlade hon godkänt BH

Den 2/10 klarade hon IPO I

Då detta var avklarat så fixade man lika gärna avelskorningen också, med Fredde Steen som domare korades hon den 5 oktober 2016 – 11 år gammal!

I helhetsberättelsen kan man läsa:

”En mkt typfull tik med en beundransvärd ålder, utmärkta proportioner och byggnadsförhållanden. Trots sin höga ålder presenteras hon i ett utmärkt skick osv.”

I råd vid användande i avel kan man läsa:

”Med tanke på tikens ålder så är avelsråden förbi men hon borde kunna vara en nedärvare av sundhet o friskhet. Korrekta byggnadsförhållande, typ och inte minst mentalitet och karaktär. Det sistnämnda för att hon visar ett imponerande skyddsarbete i alla sina delar”

KANIDA IDAG

Kandida är idag snart 13.5 år och fortfarande vid rätt god vigör. De går dagligen promenader men lite stel börjar hon bli samt har lite ”old dog syndrome”. Men humöret är det inget fel på, hon kan fortfarande bjuda upp till en god kamp!

Så nu får man väl en gång för alla slå fast att man visst kan lära gamla hundar sitta!!

Text: Liz Stenmark