Sk Lövsättra strax utanför Vallentuna Centrum, några mil norr om huvudstaden bildades redan 1995. Första tiden delade man klubbstuga och träningsplaner med Danderyd Täby Brukshundklubb. En kort period hade klubben en träningsplan som tillhörde en rulltrappsfabrik. Det blev ju i alla fall bra miljöträning för hundarna. Till slut hittade man hem med hjälp av Vallentuna Kommun och fick tillgång till egen klubbstuga ute i skogen och något som med tiden och många, många arbetstimmar av frivilliga medlemmar blev en användbar träningsplan. Idag är det gamla torpet Åsbygget, tränings- planen med elbelysning och den specialbyggda caféterian med rinnande vatten nere vid plankanten en idyll och en dröm för klubbens många medlemmar och alla de som hälsar på vid kurser, tävlingar och prov. Välkommen hit du med!”

Text & foto:Christoffer Frances

”Lövsättra är området runt Danderyd-Täby BK och eftersom klubben startade sin verksamhet på just DTBK, för över tjugo år sedan, är det inte så svårt att gissa varifrån namnet togs.”
”Nittonhundranittiosex kom jag själv till klubben med min första valp, en viss Jette- mors Gilette. De tongivande namnen på klubben på den tiden var givetvis Bosse och Iréne Nyman, Karin och Lasse Engblom, Ulf och Ann Alshammar, Anna Larsson, Kjelle Ström, Anne-Marie Persson, Fredde Steen, Marja Holm. Percy, Gerd och Pierre Kembel med tidigare nämnda Jettemor ́s Kennel. Givetvis fanns det många fler som var engagerade, men tiden och minnet sviker mig, tyvärr.”

På den här tiden, vid mitten av 90-talet, var BHP/IPO relativt nytt i Sverige och det diskuterades ibland livligt, av de icke insatta, om användandet av den så kallade soft stock- en. I just denna fråga gjorde helt klart Bosse en stor och avgörande insats för att IPO trots allt fick en framtid även i Sverige. Han bjöd ut representanter från Jordbruksverket och politiker för att visa hur sporten gick till och hur användandet av softstocken verkligen var. Vid träningarna på lördagsförmiddagar- na och de BHP/IPO kurser som bland annat danska instruktörer kom upp och höll, så manade Bosse Nyman alltid alla att träna och uppföra oss korrekt och vara goda ambassadörer för schäfer och hundsport.

Prov, tävlingar, utställningar.

Redan under DTBK-eran arrangerade Lövsättra utställning, BHP/IPO/BSL prov och kanske några av de första UHPproven i lan- det. Hade man tur och det inser jag ju först nu många år efteråt att jag hade, så fick man se Lasse Engblom tävla med sin fina tjänstehund, Triumphs Pascoe. Pascoe. Även Iréne tävlade och Kjelle Ström höll spårkurser och Anna Larsson lydnadskurser för de som var på gång att tävla en SL-1:a. Danska instruktörer höll helgkurser och även med en viss språkförbistring förstod jag att de var duk- tiga hundförare.

”Efter några år på DTBK så flyttade Sk, eller som det hette på den tiden Ortsgrupp Lövsättra vidare till rulltrappsfabriken, granne med Nymans i de Vallentunska skogarna.”

En fredagskväll och jag kommer ihåg den väl, ringde jag till Bosse för att fråga nå- gonting. Vad har jag glömt. Men jag kom- mer ihåg att han var mitt i middagen, men ändå och som vanligt tog sig tid att prata. Efter en stund sa han.”

”- Vi har ett BH prov i morgon lördag och du ska vara med!”
”Eftersom det var svårt, kanske till och med omöjligt att säga nej till Bosse, så svarade jag bara. Ja, okay, vad roligt!

Nästa morgon åkte jag ut och anmälde mig och frågade lite försynt vad ett BH-prov går ut på! Efter en snabbinfo från provle- daren körde vi och blev godkända.

Vedauställningen
Varje frusen februarimånad har distriktet arrangerat den stora Veda utställningen i just det, Veda Ridhus, Vallentuna. Klubbar- na i Stockholm hjälptes åt, men det var nog Lövsättra som drog det allra tyngsta lasset och framför allt de första åren när utställningarna drog så många hundar att den varade i två dagar.

Lövsättras egna utställning
Klubben har sedan tiotalet år även arrangerat en egen utställning i slutet av maj. Från början strax norr om Vallentuna i Lindholmen, men de senaste åren på hemmabanan Åstorpet.”

”Under många år var Catharina Kläschen klubbens ordförande och en av de drivande krafterna bakom just utställningssidan tillsammans med maken Janne och klubbkompisen Nina Johansson.”

Alla är välkomna.

Klubben har i många år haft en bred verksamhet med samtliga IPO-grenar och träningshelger med bl a Ivan Balabanov. BH och UHP-prov, utställning, lydnadsprov i de mer traditionella SBK-grenarna, även medlemmar som tävlar i bruksgrenarna.” En sedan två år nybyggd MH och MT bana med flera uppskattade och viktiga arrangemang om året. Denna kommitté sköts av engagerade Susanna Lövrell och Maria Enryd

NoM 2015.
”När Nordiska Mästerskapen i bruks och IPO 2015 avgjordes i Stockholm och med Vallentuna IP som huvudarena, var några Lövsättramedlemmar ansvariga för just

IPO- delen på uppdrag av SBK:s Stock- holmsdistrikt. Här var Stefan Benson Dahl- gren och Marja Holm ovärderliga med sin erfarenhet och kontakter.”

Kurser och utbildningar.
För några år sedan tog Lena Hedström-Hallin över ordförandeklubben och tillsammans med sina styrelsekamrater har de bjudit in medlemmarna till många olika kurser som t ex en lydnadskurs med lagvärldsmästaren i lydnad Paris 2011 Sofia Edlind-Sandin.

År 2018.
Klubben har fortfarande mellan 90-100 medlemmar och när det nu går mot ett nytt årsmöte och verksamhetsår så ser årets kalender som alltid fulltecknad ut och har många aktiviteter inplanderadeber”

Den 26 maj arrangerar klubben åter en valp– och specialutställning med Jan Nilsson och Leif Einarsson som domare.

Aktivt klubb.
Som synes en mycket aktiv klubb med en bred verksamhet. Givetvis med många engagerade medlemmar som inte bara läg ger ner mycket av sin fritid på att träna och tävla sina egna hundar. Utan också många engagerade, ideella krafter som arrangerar alla dessa tävlingar, prov, tester och kurse för att andra ska få chansen att hålla på med sin hobby. Sedan ska vi ju inte heller glömma alla som kanske inte står överst på prispallen, men sliter med stuga och mark styrelse– och kommittéarbeten som t ex servering Du är givetvis välkommen att komma oc hälsa på oss på
Lövsättra under året och ta del av vår gemenskap och alla spännande schäferaktiviteter.

Vi sänder staffetpinnen vidare till Sk Warberg

*********************

Kurser 2018

• Februari lydnadskurs med Monika Holmgren.
• Nose Work kurs
• BH/allmänlydnadskurs i april/ maj, samt även unghundskurs samma period.

• Spårhelg i april/maj. • Helgläger i IPO i juni.

• Spårhelg med Mathias Samuelsson i september.
• Skyddshelg i september/oktober Mer utställning.

Den 26 maj arrangerar klubben åter en valp– och specialutställning med Jan Nilsson och Leif Einarsson som domare

Mera drag.
Stärkta och peppade av framgången med höstens Barmarksdrag så planeras för år 2018 en kurs under våren i Grönt kort, som man måste ha för att få tävla officiellt inom draghundssporten.

Under våren en barmarkstävling och till hösten ett samarbete med Rosla- gens BK om tävlingen Roslagscupen.

Aktivt klubb.
Som synes en mycket aktiv klubb med en bred verksamhet och givetvis med många engagerade medlemmar som inte bara läg-ger ner mycket av sin fritid på att träna och tävla sina egna hundar. Utan också många engagerade, ideella krafter som arrang- erar alla dessa tävlingar, prov, tester och kurser för att andra ska få chansen att hålla på med sin hobby. Sedan ska vi ju inte heller glömma alla som kanske inte står överst på pris- pallen, men sliter med stuga och mark, styrelse– och kommittéarbe- ten som t ex servering.

Du är givetvis välkommen att komma och hälsa på oss på Lövsättra under året och ta del av vår gemenskap och alla spännande schäferaktiviteter.

Christoffer Frances text & foto.

Historiska Lövsättra. MH och MT. Rüdi- ger Mai trivdes sim domare i Lövsättra

Lasse Engblom och Triumphs Pascoe på IPO kurs 1996

IPO-grenarna, här ett FH prov med Bosse Hedström, domaren Camilla Rönnqvist och

 

 

Leave a Comment