Som vi tidigare omtalat så bildades i Tyskland i slutet av 1800 talet den tyska Schäferhundklubben SV.  Nästan varje år sedan starten anordnas en stor avelsutställning för att se till att den rasstandard som man då instiftade uppfylls efter de kriterier som gäller. Denna typ av utställning har sedan spritts sig till många olika länder som är anslutna till den tyska Schäferhundklubben.   I Sverige kallas denna utställning de senaste åren för SSM / Svensk Segrarutställning! 

Text och Foto: Urma

Årets SSM 2019 anordnades i år för sjunde året i det lilla samhället Vårgårda. Som utställningsplats har man valt det fina område Tånga Hed som är en utmärkt plats för ett arrangemang av denna dignitet. SSM har sedan lång tid bestått av två delar. Under fredagen anordnas en valputställning för hundar från fyra månader till 12 månader och under lördagen och söndagen de vuxna hundarna.

Fredag

Totalt var 155 valpar anmälda att jämföras med 198 st för 2018. Som domare i år dömde två av Sveriges mest välmeriterade  domare Åke Imland och Leif Einarsson. Utställningen flöt på bra under dagen och kunde genomföras enligt planerad tidsram. Under dagen genomfördes också den traditionsrika invigningen som alltid är ett uppskattat inslag. Resultaten finns redovisade för sig.

Lördag och söndag

Under lördagen startade sedan den stora segrarutställningen. Totalt var 234 hundar anmälda jämfört med 2018 anmälda hundar som var 215 st.

Hundarna deltager i olika klasser. Hanar och tikar för sig själva. Dessutom placeras långhårshundarna i egna klasser. De yngsta i åldergruppen 12-18 månader behöver inga speciella meriter för att deltaga. I mellanklassen 18-24 månader krävs dock vissa meriter som vi har redovisat tidigare.

Den nya klassen som infördes för några år sedan 24-36 månader avsedda för hundar som ej har tillräckliga meriter för att kunna deltaga i de vuxna klasserna blir allt mer populär. De vuxna hundarna som behöver ha meriter för att deltaga samlade i år ganska många deltagare.

Lördagen och söndagens hundar dömdes av våra inbjudna tyska domare Frank Goldlust och Dirk Gabriel som vi tidigare presenterat i våra annonser angående SSM. Som vanligt gjorde dessa herrar ett utmärkt jobb. De är ett föredöme hur trivsamma och duktiga inbjudna domare kan uppträda. De tog sig tid att verkligen motivera sina beslut.

Lördagsmorgonen inleddes med modprov som visar hundens förmåga att utföra att fingerat överfall. Dessvärre klarade en del hundar inte detta varför de därigenom inte kunde få möjlighet att få klassen högsta utmärkelse VA vilket betyder vorzüglich Auslese eller på svenska utmärkt! 

Under lördagen genomfördes också det populära barn med hund som alltid är en trivsam sammandragning.

Under söndag eftermiddag så genomfördes också uppfödargrupperna. En klass där uppfödare har möjlighet att presentera sina bästa hundar ur så många kombinationer som möjligt. Trots olika kombinationer så skall gruppen vara så enhetlig som möjligt. I år deltog en uppfödargrupp i långhårsklassen som vanns av kennel QueSeraSera. Med ägare Linda och Jeff Jönsson!

I den normal pälsade hundarna deltog två grupper. Fantastiskt är att här omtala att Werner Zwierts från Beverungen i Tyskland  deltog med sin grupp kennel St.-Michaelsberg med mycket fina och välplacerade individer. Gruppen var mycket enhetlig och hade en bra svårighetsgrad men mot segrande gruppen Team Cayira med uppfödaren Daniel Strandberg hade gruppen ingen chans. Gruppen hade svårighetsgraden 4-4  vilket är fyra olika fädrar och fyra lika mödrar. Trots det så var gruppen mycket enhetlig. Man kunde tro att individerna var kullsyskon. Men det är ju ej heller första gången Team Cayira blivit bästa uppfödargrupp vid SSM.

De vuxna hundarna avslutade sedan dagens händelser

Bland långhårshundarna måste man understryka hunden Zitan vom Repitition som är en av Tysklands bästa hundar och deltog på SSM för andra året i rad. I år visade han också upp en mycket fin avelsgrupp med individer som håller världsklass! Han tilldelades naturligtvis VA1

Vinnande långhårstiken blev den norska tiken Komsa’s Lana En som är en tik som bara blir bättre och bättre för varje gång jag ser henne.

Deltagarna bland de vuxna tikarna reducerades något då en del av de tippade auslesetikarna missade sina modprov. Trots detta delade domaren Dirk Gabriel ut hela fyra VA där vinnande tiken Svarthällans Riona står enligt mitt tycke i en klass för sig! Dirk hade också en mycket utförlig information varför han delade ut fyra VA.

Frank Goldlust avslutade sedan dagen med att också utförlig beskriva samtliga hundar  i klassen. Han delade ut hela sju Auslese bland hanarna. Han motiverade också utförligt sina val till placeringarna. Som segrare valde han årets  norska segrare Falkøens Vasko som också tidigare presenterade en fin avelsgrupp. På den tyska segrarutställningen så tar man stor hänsyn till avkommorna då man utdelar sina ausleseplaceringar. Men det är ju också en mer avelsutställning än vad vi har. Men  trots att vi ej har den inrättningen så ville han ändå omtala hundarnas avelsresulat vid hans auslese utgivning!

Därigenom avslutades detta SSM som bjöd på kanske för varmt väder hela tiden utom en kraftig regnskur under söndag eftermiddag. Det går naturligtvis att finna saker som kunde gjorts bättre under ett så här stort arrangemang men vi måste inse att antalet medarbetare  borde varit fler. Men det är inte lätt att finna personer som vill arbeta under hela helgen. Så istället för att klaga på små saker anmäl dig som medarbetare inför nästa år.