Svensk segrarutställning  27-29 juli 2018

Återigen, liksom förra året, stod Vårgårda som värd för årets SSM. Vi vill här för våra nya medlemmar i vår klubb ge en liten bruksanvisning vad SSM är: SSM har anordnats i Sverige under femtio år och kallades i början för SSU, Svensk Segrar Utställning. Målsättningen med dessa utställningar var då, liksom nu, att få fram hundar som ligger så nära den idealbild som vår rasstandard omtalar. Sedan dess har dessa utställningar varit ett rättesnöre för vår avel.  Varje år har utställningarna samlat många besökare och ett stort antal hundar. SSM, som det numera heter, har med årens lopp blivit inte bara en utställning utan också en stor folkfest där alla träffas och umgås.

Det anordnas liknande nationella utställningar över hela världen. I samtliga länder har dessa utställningar blivit årets stora schäferhändelse. Som vanligt denna sommar sken solen hela tiden vilket gjorde att både hundar och ägare trivdes.

Invigning och valputställning

Traditionsenligt inleddes SSM med valp-utställningen på fredagen. Under lördagen och söndagen så skedde utställningen med de vuxna klasserna.  Modproven skedde på lördag förmiddag. Hundarna i de olika klasserna gjorde sedan sina enskilda förevisningar med början med de yngre klasserna. I varje åldersklass gjorde också de olika långhårshundarna sina enskilda bedömningar. Eftersom antalet långhårshundar blir fler och fler så redovisas de separat i denna tidning.

 

Domarpresentationer:

Richard Brauch dömde samtliga vuxna hanhundar normalhår och långhår. Richard har varit medlem i Tyska Schäferhundklubben sedan 1966 och tillhör     Landesgruppe Baden. Han blev Zucht richter 1996 och Körmeister ett par år senare. Mycket anlitad domare i Skandinavien och övriga världen. Har dömt ett flertal gånger på Tyska Segrarutställningen, senast 2015. Hans kennel vom Elzmündungsraum registrerades 1971 och har producerat ett stort antal mycket framgångsrika hundar. En av dessa var Xento vom Elzmündungsraum som stod en kort period på avelsstation i Sverige 2007. Ringsekreterare:Ingrid Hansson och Mikael Nylund.

Richard Brauch

Wolfgang Haßgall dömde samtliga vuxna tikar normalhår och långhår. Wolfgang blev medlem i Tyska Schäferhundklubben 1972 och Zuchtrichter 2013. Han är avels- och utbildningsansvarig i sitt distrikt Landesgruppe Bayern-Nord. Anlitad en hel del utomlands och har bl.a dömt segrar-utställningarna i Brasilien och Uruguay. Han driver sedan 1985 med framgång sin kennelvon der Plassen-burg  tillsammans med hustru Renate. Bl.a kan nämnas VA-hundarna Toby, Xaro och Jana von der Plassenburg. Många välkända avelshanar har funnits i kennelns ägo, ex.vis Ajax vom Haller Osning och Dux de Cuatro Flores. Ringsekreterare: Jessica Blomqvist och Leif Einarsson.

Wolfgang Haßgall