Domarrapport Specialutställning Sk Stehag 31/07-2021 

Efter ett långt uppehåll på 16 månader utan Specialutställning i Svenska Schäferhundklubbens regi var det nu äntligen dags igen. Där fanns många moment som fyllde mig med glädje på min domarpremiär, men framförallt att jag fick träffa så många sportskamrater igen som har klarat sig genom denna pandemi med god hälsa.

Jag tror att många som har varit på plats delar min uppfattning om att stämningen var på topp och längtan att utöva vår hobby gemensamt i tävlingssammanhang var väldigt stort. Därför var det för mig också en självklarhet att tacka ja till arrangörens inbjudan att döma alla tikklasser på Schäferhundklubbens första valp- och specialutställning 2021.

Innan jag delar mina tankar om enstaka hundar med er som fastnade på min näthinna, så vill jag lämna till er uppfödare och utställare ett allmänt intryck jag fick:
Jag tycker att våra uppfödare har gjort ett mycket bra jobb under den senaste tiden. Det speglar sig i att de betyg jag delade ut var nästan alltid de högsta. Anmärkningsvärt på specialutställningen var även att alla tikar befann sig absolut i rätt storleksmarginaler enligt vår rasstandard.
Med tanke på de begränsade tränings- och förberedningsmöjligheter i pandemitiden för våra hundar, så fick jag dock ett positivt intryck på allmän tillgänglighet, uppförande och prestationen på era hundar. Bra jobbat både uppfödare och ägare.

Av de 15 anmälda tikvalpar kom 13 till start. Tyvärr var det bara 4 långhårs tikar som ställde sig konkurrensen, men detta ska inte minska framgång och placering av Woho’s Oxi Action som blev bästa tikvalp. En tik som startade i klassen 4-6 månader och övertygade både i den för åldern anatomisk korrekthet och mycket tilltalande rörelse och uttryck.


Bästa tik normalhår blev ZIGER HOF FRIDA, en tik som startade i klassen 4-6 månader. Frida har en mycket bra anatomi, härligt typ och utstrålning och visar redan nu väldigt harmoniska rörelse. Men här vill jag inte bara nämna bästa tiken ovan. Även i klassen 6-9 månader var det en tajt kamp mellan Woho’ Lipzan och Ziger Hof Erina. Alla dessa 3 tikar anser jag som mycket lovande och det blir spännande att se deras utveckling och framgångar.

Det var 27 tikar anmälda till specialutställningen varav 25 kom till start. Bästa tik långhårig av de 7 deltagarna blev Superioue´s Goa. En stor, medelkraftig, mycket välpigmenterad tik, med mycket bra byggnadsförhållande och energiska mycket vägvinnande rörelser.


Alla normalpälsade tikar som blev klassvinnare och möttes sen i BIM-finalen var värdiga och väldigt övertygande klassvinnare. Längsta strået för dagen drog Team Cayira Ritza som blev bästa tik tätt följt av veterantiken Grazie vom Pendler. Ritza vann med sina korrekta byggnadsförhållanden och mycket bra rörelser, en riktigt tilltalande och jämn brukshundklass, det var små nyanser i träningstillstånd och prestation som avgjorde placeringar. Jag hoppas även att några av de tikarna i övergångsklassen tar steget till bruksklass nästa år. En klass med mycket lovande potential.

Avslutningsvis vill jag tacka arrangören och alla utställare för förtroendet. Det var ett sportsligt och fair uppträdande av alla deltagare som gjorde mitt uppdrag till ett stort nöje.

Last but not least tack till alla funktionärer innan. och utanför ringen för ert engagemang.

Hälsningar,
Peter Schorling