Ljuset och värmen ger oss extra energi och glädje. Dagarna känns längre och vi har ofta mer ledig tid tillsammans med våra Schäferhundar.

Här kommer lite tips att tänka på nu under sommaren.

Håll koll vid grillen!

Det är lätt för hunden att få i sig olämplig mat och tillagade ben när den serveras ute. Var försiktig med benrester och annat ätbart vid grillen men även om ni dukar upp mat och lämnar det utan uppsikt. Det finns många livsmedel som är olämpliga för hunden.
Om hunden svalt något som fastnat kan symtomen vara upprepade kräkningar, upphörd matlust och buksmärtor.

Se upp med fästingar, getingar och myror

I värmen trivs många irriterande insekter. Getingar och myror är några av de insekter som kan bli jobbiga för hunden. Kolla efter fästingar varje dag.
Det finns olika alternativ till fästingmedel. Ett enda eller ett fåtal getingstick är oftast ofarligt för hundar men kan orsaka besvär. Om hunden får många getingstick eller är överkänslig mot getingens gift kan det bli värre.
Om hunden får getingstick: Ta bort gadden om den sitter kvar,Lindra smärtan och svullnaden med kyla, Håll hunden under uppsikt. En allergisk reaktion kan visa sig genom att hunden blir allmänpåverkad, kräks eller får andningsbesvär. Hunden kan också svullna kraftigt. En hund som har fått en kraftig reaktion av ett getingstick kan behöva söka akut vård hos en veterinär
Rödmyror: Rödmyror sticks med en gadd. Rödmyrans stick svider och kan ge en brännande känsla och det kan orsaka klåda. Huden kan få en röd upphöjning och det kan klia i flera veckor efter sticket
Stackmyran (Ettermyra eller Pissmyra): Den bits och sprutar in myrsyra,det uppkommer en brännande och svidande känsla och en överkänslig hund kan bli illamående, få utslag och bli allmänpåverkad.
Tips vid myrstick:Tvätta stickområdet med vatten och tvål. Desinficera området. Om hunden får blåsor i området, punktera dem inte eftersom de då kan bli infekterade. Smörj med klådlindrande salva 
En hund som plötsligt intensivt slickar på exempelvis en tass kan vara en ledtråd på att den blivit stucken av någonting

Kom ihåg vattenflaskan

Se till att hunden alltid har tillgång till färskt vatten. Ta alltid med en extra flaska vatten.

Lämna inte hunden i bilen!

Lämna inte hunden i bilen! Det blir snabbt väldigt varmt! Även om bilen står i skugga så stiger temperaturen när det är varmt ute. Var försiktig så att din hund inte får värmeslag. Det finns smarta lösningar så man kan ha bagageluckan öppen så det kommer in luft.Titta till hunden ofta om du lämnar den även om det står öppet. Lämna gärna ditt telefonnumer i vindrutan så man kan ringa dig om hunden mår dåligt.

Schäfer som älskar att bada

Var försiktig med att låta hunden bada i vatten som ser smutsigt ut eller är grumligt av alger. Risken finns att vattnet är giftigt hunden kan bli allvarligt sjuk.
Om du har en välpälsad eller långhårig hund som badar mycket finns det också risk för irriterad hud och fukteksem. Ett tips är att skölja av hundar som badat i saltvatten.. Hundar som badar mycket kan också få vattensvans som är en inflammation i nerverna vid svansroten. Du märker det på att hunden har ont och att svansen hänger rakt ner.