Helt på eget initiativ har det arrangerats Läger i Hökensås för träningssugna Schäferägare.

Lägret är helt gratis , deltagarna betalar bara för sin stuga på Hökensås Camping. Lägret är för alla oavsett kunskapsnivå, här hjälper man varandra att utvecklas i sin egen takt

Det är tredje gången de samlas och umgås, tränar och har gemensamma övningar, denna gången samlades 14 schäfrar med sina mattar och hussar.

Bus eller godis- Här får man båda

På det sista lägret var det Hallowen tema och och bordet dukades med med mossa, pinnar, lingonris och även lite spindelnät och annat läskigt i bordsdukningen.

Lägret börjar på fredag kväll när alla anlänt så samlas alla en lokal där de utanför tänder grillen och äter en bit mat och dricker något gott tillsammans.

Där går de igenom helgens bravader och minglar lite, deltagarn får även se det fina prisbordet som dukats upp, det är väldigt uppskattat.
Prisbordet består av  medaljer till hundarna, bucklor för väl utförda tävlingsgrenar mm.

Medaljer till hundarna


Det är ingen ”tävling” som registreras någonstans utan roliga tävlingar som belönas , som en uppmuntran och glädjen är stor över att erövra en medalj. Man tävlar tillsammans med sin hund.

”Bästa ögonmåttet”


Mäta upp 1 liter vatten i en stövel och hunden ska ligga kvar

”Träffsäkrast på Hökensås”

Kasta pil o samla poäng, hunden ska sitta kvar (svårt när man gör en kaströrelse)

”Högsta tornet”

Stapla så många apporter man kan för att få högsta tornet på 1 minut. Någon håller din hund.

”Bästa Hundtricket”

Valfritt Hundtrick

Få hunden att stå på bakbenen i 3 sekunder

”Bästa hundföraren”

Spring o svara på en fråga, hunden ska stå kvar när du springer ifrån den.
Av 14 st var det endast 2 som visste hur många klor en hund har……stressad situation och bråttom att svara på frågan eftersom allt går på tid.

”Bäst på Hökensås”

Snabbast på banan vinner den ärofyllda titeln ”Hökensåsmästaren”

Denna gång vann Kjell Altnäs med sin Önska. Kjells fru Susanna fick låna Åsca då hon inte hade en egen hund att tävla med. Hon tävlade då i grenen ”Friskt vågat med lånad hund” vilket hon gjorde med bravur.

Tanken med tävlingarna är att man med kommunikation, kroppsspråk, glada röster och godbitar får hunden att utföra det man vill.

På det här lägret finns ingen prestige att utföra några tävlingsmoment utan bara visa att man har en fin relation med sin hund, vilket är det viktigaste. 

Det märks väldigt tydligt på hundarna att de tycker detta är roligt då svansarna viftar för fullt hela dagarna och sover sen som stockar på kvällen. Och sover som stockar gör hussar och Mattar oxå efter en hel dags gemenskap och träning i friska luften

Pigga och utvilade samlas alla på lördag morgon samlas för färd ut till skogen.

Först trampar de ut lite spår.


Längd och svårighet är individuellt, man anpassar efter varje ekipage. Man hjälps åt så gott man kan så att alla blir nöjda och glada.

När det blir dags för lite vila samlas de vid en sjö för kaffe och fika som värdparet bjuder på och även grillad korv med bröd, dryck får alla ha med själv.

När de är färdiga i skogen åker de tillbaka till campingen och intar en stor gräsyta som de tränar lite kommunikation, följa övningar, lydnad för dom som vill och även här hjälps alla åt med varje hund.

De kör en hund åt gången och övningarna varierar i svårighetsgrad även här. De tar del av varandras tips och råd.

Kvällen bjuder sedan på grillning med egen medtagen grillmat som avnjuts i lokalen. Då brukar det vara en viss förväntan på prisutdelningen och det snackas livligt om hund och hundträning.

Prisutdelningen är mycket uppskattad

De har en trevlig stund med prisutdelning och motivering till de olika priserna. Många glada hejja rop och gratulationer blir det. Här är alla tacksamma och glada över varandras framgångar, som vi nämnt tidigare det är en varm gemenskap och ingen prestige. man gläds åt varandras framgångar.

Söndagen


Den tillbringar de i skogen med lite övningar i uppletande, några lägger spår och vill testa saker de pratat om under lördagens träning.

Detta läger har blivit ett trevligt inslag i den så annars kanske så allvarliga tävlings och tränings kalendern.

De som deltagit har varit mycket nöjda med upplägg och tävlingar. De har varit mycket glada för sin prestation och sina priser. 

Man ser också att många har fått en liten bättre relation till sin hund under dessa dagar och en liten tanke har väckts i varje hundförare.

De bokade redan innan de lämnade för denna gången nu upp stugor till nästa läger så de säkert får den helg de ville ha, eftersom det är högt tryck på stugorna. Alla är överens, detta fortsätter vi med, de ses snart igen.

Stugorna de hyr är 52 m2 med två sovrum, allrum, kök med porslin, dusch och toalett och ligger intill skogen. Hundar välkomna såklart. Några har också husvagn med sig så då bor man på en husvagnsplats nära stugorna. 

Lotta Svensson:
Jag och min schäferhund Ronja är med för andra gången på detta otrolig trevliga läger i en helt underbar miljö. Varför vi är åker med är mycket för att göra lite annat med sin hund än bara träna inför utställning och tävlingar Hit åker vi för att umgås med andra hundtokiga hundvänner vi är ute och spårar tränar lydnad tävlar i olika saker hjälper varandra ger tips och råd! På kvällen grillar vi gott umgås och har det super Jag och Ronja tränar i vardagen för att kunna tävla i IGP /BSL eller svensk brukset och utställning När vi åker i väg på detta ger oss så mycket energi skratt och denna goa gemenskap går inte att värdesätta Hoppas på många trevliga läger i många år framåt med fantastiska Maude och hennes man Anders.

Ulrica Barck:
För mig är det fantastiskt att få vara med på såna här läger, allt är så otroligt välorganiserat. Jag som uppfödare är vanligtvis den som håller i ”trådarna” och arrangerar olika aktiviteter för valpköpare. Så att få allt serverat och planerat är en underbar möjlighet för mig att träna, umgås med vänner och mina hundar.
Gemenskap och glädje genomsyrar hela lägren, här hjälper alla varandra utan och man får träna på just det man behöver. Det är även roligt att träffa både nya och gamla vänner. En fantastisk miljö för Schäferägare att vistas i , ett läger som inte styrs av starka åsikter eller politik utan av omtanke och respekt till Schäfern, rasen och dess ägare, allt i en mycket positiv anda.
En stor eloge och varmt tack till Maude och Anders, så otroligt bra planerat och så generöst av er att arrangera och bjuda in oss till läger.

Arrangör: Maude Eliasson & Anders
Jag hoppas att dessa läger kommer bli välbesökta och att alla fortsatt kommer trivas o kännas att man utvecklar sin relation till hunden säger Maude. Hon önskar detta kunde bli en rolig, trivsam och ny samlingsplats för alla schäfer ägare, gamla som nya.

Det finns en grupp på FB som heter ”träningshelg på Hökensås”.
Gå gärna med i gruppen om du är intresserad av att vara med

Foto: Maude Eliasson