Att hitta narkotika kan vara väldigt svårt och tidskrävande. Då kan narkotikahundar vara ett viktigt hjälpmedel. Vältränade narkotikahundar hittar narkotikan även om den är väldigt väl gömd.

Vi möter Magnus, han är tidigare både livvakt och skyddsvakt men nu arbetar han i egen regi med narkotikasök med hundar.
Magnus har mer än 30 års erfarenhet från säkerhetsbranschen och har jobbat med narkotikasökhundar sedan 2008.

Magnus äger och har alla sina hundar hemma, alla utbildade och certifierade. Narkotikahundarna genomgår mycket träning och många tester innan de blir narkotikahundar. Som en kvalitetssäkring testas hundarna och Magnus årligen. De får visa upp hur de arbetar och att hunden kan klara av sina arbetsuppgifter.
Dog Security köper enbart in hundar som är färdigutbildade enligt polisens och tullens kravspecifikationer. 
Detta innebär att hundarna är utbildade på riktiga narkotikapreparat, vilket är bästa garantin för sökresultaten skall nå högsta standard.
Alla Magnus hundar är Godkända och har Certifikat för samtliga preparat: Cannabis ( Hasch och Marijuana) – Amfetamin- Metaamfetamin- Opiater ( Heroin,morfin och opium) – Kokain- MDMA

Vi ska följa med på flera narkotika sök under dagen Företag använder idag narkotikasök med hund som en utväg för att se om det förekommer narkotika på arbetsplatsen. När arbetstempot går ner och sjukskrivningar ökar kan det vara ett tecken på narkotika. Det är lönsamt att upptäcka narkotika tidigt på arbetsplatser då man kan sätta in resurser för att motverka detta och även ge hjälp om någon anställd behöver det. En narkotika fri arbetsplats ökar effektiviteten. På vissa arbetsplaster sköter de anställda maskiner, där är det verkligen viktigt med en drogfri miljö för att minska risker med arbetsskador.

Magnus och hans fru bor på en stor gård, vackert belägen med stora ytor för alla hundar. Ett riktigt paradis! Det är lugnt och tyst när vi kör upp på uppfarten, hundarna är i vila och tittar bara nyfiket på oss.

Under en mycket god fika berättar Magnus om intresset och hur givande det är att arbeta med just narkotikasök. Han pratar med stolthet om sina hundar, de är hans vänner, han litar på de till hundra procent. Säger hunden att det är narkotika där så är det så. Det gäller att ha ett gott samarbete med hundarna att veta och kunna tyda deras signaler.

När det är dags för arbete lastas hundarna in i specialanpassade bilar. På många narkotikasök så är det flera hundar med så de kan varva arbetet.

Jag la näsan i blöt…

Vi gör ett testsök, där Magnus tar fram kontaminerade tussar som han förvarar i burkar. Nyfiken som jag är stoppar jag näsan i burken för att lukta. Vidare tar han ut Pike, han är tidigare polishund och väldigt skarp i att finna narkotika. Magnus har gömt det kontaminerade preparatet och sätter Pike i arbete.
Pike är fokuserad och snabb, sätter näsan i arbete och det tar inte många sekunder innan han är framme hos mig där jag ligger med kameran i högsta hugg på marken. Pike skallmarkerar på mig!! Det tog några sekunder innan vi alla brast ut i skratt.. jag hade ju stoppat näsan i preparatburken… Där fick vi verkligen se hur liten mängd droger en narkotikahund kan upptäcka, jag hade bara varit med näsan i burken så fanns doften på mig.
Men efter det var Pike snabbt på igen och systematiskt så nosade han sig fram till den riktiga platsen där preparatet var gömt.

Sök på byggarbetsplats

Pike har sökt snabbt och fokuserat bakom byggbaracker och skallmarkerar när han finner narkotika. Där får vi verkligen se hur effektivt och tidsparande det är att använda en hund i narkotika sök. Den platsen hade varit i stort sett omöjligt för en människa att hitta narkotika på.

Narkotikasök med hundar

Hunden markerar med frysmarkering när den hittade spår av narkotika på en skolgård.

Med en diskret handrörelse släpper Magnus iväg Olle. Han scannar av området, nosar lite och tycks ha en plan i huvudet för hur han ska jobba. Magnus står bredvid, tyst och med blicken fäst på hunden. Han följer varje steg han tar.

Även om narkotikan är välgömd så stoppar inte det en vältränad nos.

Vid små mängder måste nosen vara rätt så nära, men en hund känna lukten av större mängder droger på riktigt långt avstånd.

Vi får se att hundarna är väldigt tillförlitliga som sökverktyg. När de söker är det sällan hundarna missar det de letar efter, även om hundförarna hela tiden utmanar hundarna mer och mer med allt svårare miljöer.

– Man överraskas hela tiden av hundarnas otroliga förmåga. Om vi missar ett spår beror det nog oftast på oss hundförare som har gett felaktiga direktiv säger Magnus

På idrottsanläggningar är det gott om gömställen men Narkotika gömt i skor var en enkel match för Ace att hitta.

Hunden ska vara vältränad och samarbetet mellan hund och förare måste fungera perfekt. Därför bor och lever de tillsammans

Stolt Olle som belönats efter han hittat narkotika i ungdomsmiljö

Narkotikahundarna genomgår mycket träning och många tester innan de blir narkotikahundar. Som en kvalitetssäkring testas hund och förare årligen. De får visa upp hur de arbetar och att hunden kan klara av sina arbetsuppgifter.

Dog Security AB är LEDANDE INOM NARKOTIKASÖK MED HUND
De gör Narkotikasök med hundar- både planerade och akutsök i hela Sverige.


Här kan du läsa mer om Dog Security >>>

Maila Dogsecurity info@dogsecurity.nu