Susanne Kihl  har tre specialsökhundar, de pratar och berättar hon gärna och ofta om, hon lever för sina hundar, de lever i familjen och är hennes kollegor, de bildar tillsammans ett starkt team. Hon och hennes hundar når stora framgångar och hon är en eftertraktad hundinstruktör på sina kurser i specialsök.

Den här kvinna har tusen järn i elden och skulle nog kunna stoppa in ett par järn till om hon kunde. Hon är som ett levande uppslagsverk när hon pratar ”hund” och speciellt när man kommer till ämnen inom dressyr, mentalitet och specialsök. 

Text & Foto: Jeanette Edsjö

Susanne tränar sina hundar till proffs i specialsök

Susanne bevisar att för hundar finns inga begränsningar vad de kan söka efter. Grunden i allt sök är att träna specialsök, oavsett vad man ska söka efter som narkotika, bomber, vapen, vägglöss, kantareller eller vatten.
Hundarna är ivriga att söka och hitta, för då får man sin belöning, det krävs teamwork, föraren måste lära sig och förstå hundens signaler när den hittar vad den söker. 

Rätt belöning i rätt tid

Susannes Filosofi
När Susanne tränar hund utgår hon från individen där all inlärning sker med positiv förstärkning där hon nyttjar hundens naturliga beteenden, belönar rätt beteenden i rätt funktion och ser till hundens kapacitet och förutsättningar.
Hunden lär sig och utför saker som den själv vinner på. Det vi belönar och tillåter lär den sig, även felbeteenden.

Premiär och Succé
Susanne började sin bana som ung med att rensa hundgårdar på hundbajs men redan där var hon bestämd med vad hon skulle bli när hon blev stor, i hennes gamla bok från när hon var liten ”mina vänner” står det  ”jag ska jobba med hundar”, och det gör hon minsann, på heltid.

Bruno söker vattenläckor


Hon inte bara utbildar andra och håller kurser i specialsök, hon arbetar professionellt med sina egna hundar i just special sök. Hon har länge haft sitt företag och sökt vägglöss på företag med sina hundar och nu gör hon både premiär och succé med att hennes hundar tränats på att söka och hitta dricksvattenläckor och även läckor på fjärrvärme.

Vägen till denna framgång hon har idag har varit lång men hon har varit fast beslutsam om att nå sina mål.

Susanne Har dresserat Tjänstehundar- Patrullhundar
Att dressera tjänstehundar mot försvarsmakten är en väldigt rolig dressyr där hunden får använda sina olika sinnen. Som i all annan dressyr så måste hunden även här ha rätt mentala egenskaper för att utbildas till patrullhund. Den måste ha ett stort föremålsintresse, ha en bra koncentrationsförmåga och kunna hålla fokus på uppgiften, miljöstark, då den ska klara att vistas i olika miljöer, den ska vara tillgänglig och kunna hanteras av olika människor, både med visitation, bli lyft i och ur fordon, sitta uppbunden i bas där många olika människor rör sig, även maskerade .


Smusslade in sin hund
Hon minns särskilt en leverans där hon och en kollega skulle överföra hundarna till värnpliktiga och de skulle få sova i en kasern ihop med värnpliktiga soldater då det inte fanns några lediga rum. De möblerade i ena hörnet av ett stort rum och byggde in sig med skåp runt dom, de smusslade in Susannes hund som hon band i sängkanten och mitt i natten vaknade de av ett himla liv då någon ropar ”Uppställning” osv. hunden for iväg med sängen och Susanne i, men de hann få stopp i tid innan de var på väg ut genom dörren. Hade ju varit en syn för gudarna!

Hämtade pris till årets minhund
Susanne har även arbetat som dressör på FHTE (Försvarets Hundtjänstenhet), där huvuduppgiften var att dressera minhundar till de olika uppdrag som man då hade i bland annat Kambodja, Bosnien och Västsahara.
Under denna tid utbildade de olika typer av minhundar mot olika sökuppgifter, tex vägsökande, ytsökande, frisökande och klassisk minhund, dvs traditionell minhund som används för att söka fri väg till skadeplats. Varje typ av minhund hade olika uppdrag beroende på var de skulle arbeta någonstans.
En av hundarna hon dresserade till minhund kallades för Natten (Körmeisters Utz) och är en hund som hennes hjärta bankar lite extra för.
Han utbildades till ytsökande minhund och var en så fantastiskt duktig sökhund. Hans första uppdrag var i Västsahara och när deras uppdrag var klart där, så kom han åter till Sverige och slutligen hamnade han i Kambodja, där han tillsammans med deras sökteam arbetade som minhund resten av sitt liv.
Hon minns när han utnämndes av Försvarsmakten och SKK till årets minhund 1999 och hon fick hämta hans pris i Lisebergshallen under  MyDog den 9/1-2000.

Sprängämneshundar- En miss och det kan smälla.
En dag blev hon tillfrågad av hennes tidigare chef Reino Oskarsson om hon var intresserad att börja jobba som sökhundsförare med sprängämneshund i skyddsklassad industri på uppdrag av ett företag, vilket hon gladeligen tackade ja till.
Detta innebar att hon skulle ha två sökhundar i tjänst, där uppgiften var att söka fordon och gods vid inpasseringen för att förhindra att explosiva medel kom in på känsligt område.
Här gäller det verkligen att hon som förare kunde läsa hund och att hundens motivation och koncentration är på topp hela tiden. En miss och det kan smälla. 

Hunddressör – Ett yrke med fingertoppkänsla

Att arbeta som dressör innebär att man alltid bör ha ca 3-5 hundar i dressyr samtidigt i olika utbildningsnivåer och måste vara produktiv där man som dressör bör kunna utbilda och leverara ca 5-6 hundar om året för att kunna arbeta in en lön och även täcka omkostnader

Ledarhundsdressyr- En dressyr som Susanne hyser en väldigt stor respekt för.

Susanne är så glad att hon fått möjlighet att få lära sig att dressera ledarhundar som efter slutprov levererades till synskadade. En kort period jobbade hon med dressyr av denna typ av samhällsnyttiga hundar, men mestadels har hon jobbat med tjänstehundar mot försvarsmakten.

En ledarhund måste vara väldigt miljösäker, ha bra nerver, får inte bli rädd eller arg, ska kunna koppla av och ha ett bra bildminne för att lära sig alla rutter. 

Att dressera en ledarhund tar tid och det krävs att man har ett ämne som är lämpad för sin uppgift innan dressyren påbörjas.
En ledarhund för en synskadad ger dom en otroligt stor frihet och möjlighet att ta sig till olika platser som kanske inte går att göra annars.

Drämde käppen i motorhuven
Alla Susannes närmaste vänner vet ju att hon ibland har humör, så även denna gång då hon tränade ledarhund i Göteborg och skulle gå över en vältrafikerad gata i Brunnsparken. Det var grönt ljus och precis när hon kommenderar hunden ”Före” för att börja gå över gatan så kommer en Taxibil i en rasande fart och han fick tvärnita och hon blev förbannad och drämde käppen i motorhuven på bilen så käppen slogs av, hon stod där vid vägkanten och alla runtomkring sa i en följd;
-”men herregud! Kör du på en blind?!” och den stackars taxichauffören blev alldeles ifrån sig. Där stod hon helt fullt seende och alla trodde att hon var blind, så det var bara att hålla masken och kommendera hunden ”Före” och gå över gatan och jobba vidare.

Stoppad av polisen med ledarhund!
Hon är nog en av få som blivit stoppad av polisen med ledarhund. Detta glömmer hon aldrig. Hon tränade en ledarhund som skulle gå upp på sitt slutprov, hon körde mörklagt, vilket innebär att hon bar täckta glasögon så att hon inte kunde se något, men som säkerhet har man med en person bakom om hunden skulle missa att stanna vid en kant så de inte blir överkörda. Denna dag gick hon med förtäckta ögon, hund och blindkäpp i Göteborg vid centralen, när hon har gått hela ”stadsrutten” och är framme vid slutmålet tar hon av sig glasögonen, selar av hunden och hoppar in i bilen för att åka. Plötsligt dyker det upp en MC-polis jämte henne då hon ska köra. Susanne vevar ner rutan, han tittar lite förskräckt på henne och frågar, – ”Är du inte blind?” – Nej, svarar hon. Jag bara tränar ledarhund. Han hade kört förbi henne då hon gått med ledarhund, käpp och glasögon. Jösses! Ska detta blindstyre köra bil måste han tänkt. Han såg lite förskräckt ut och sa bara, okej och så hon startade bilen med ett leende och åkte. 

Som ni förstår nu så har Susanne en gedigen och väl dokumenterad kunskap om hund och man kan väl lätt säga att drömmen hon hade som ung har gått i uppfyllelse.

Hon äger och driver företaget Hundägarservice , hon är specialist på Specialsök.
Susanne sitter med i projektgruppen för prov i SBK specialsök, är domare och SBK lärare i specialsök, allmänlydnad och spår och hon är även legitimerad yrkeslärare i hundkunskap.
Susanne brinner mycket för Mentalitet hon är mentaltestdomare, mentalbeskrivare, hon dömer både MH och MT.


Mentalitet är en av de viktigaste egenskaperna i hundarna, det krävs en god mentalitet för att hundar ska kunna utbildas och senare arbeta tryggt i alla miljöer trots störningar

Kurser i Specialsök
För er som vill utbilda era hundar i specialsök så håller Susanne kurser för både dig som nybörjare till att kunna tävla.
Specialsök  innebär att man lär hunden söka-hitta och markera en specifik doftetikett i olika miljöer som t ex inomhus, utomhus, där även fordon, sök på person och gods kan ingå beroende på vilken typ av specialsökhund man vill träna. 
Vill du gå en kurs i Specialsök, läs mer här>>>


Alla hundar behöver stimulering i någon form av nosarbete och specialsök kan alla hundar oavsett ras och ålder träna.

Susanne utför operativa specialsök efter vägglöss.
Hennes vägglushundar är kvalitetstestade och certifierade, de är utbildade att söka och markera  levande vägglöss i alla dess stadier i miljöer där vägglössen kan förekomma. De utför sök hos både privatpersoner och företag
Hunden är idag helt överlägsen alla andra hjälpmedel.

Specialsök Vatten och Fjärrvärme
Hundägarservice Specialsök har påbörjat ett projekt med flertalet kommuner och har fått möjlighet att söka läckor.
Trots vattenledningarnas djup som varierar mellan 1-3 m under mark med olika typer av markförhållande där rören kan bestå av material som polyeten, järn & PVC , så har Susannes hundar hittills visat hög träffsäkerhet på dessa sträckor som är sökta och markerar i området där läckan konstaterats av personal från kommunen som arbetar med läcksökning.
Läs mer här>>

Bruno, söker vägglöss och dricksvattenläckor
Aspirant´s Jeckov, söker Läckor på Fjärrvärme och Vägglöss
Aspirant´s Oopsie är under upplärning inom specialsök
Jeckov markerar fjärrvärmeläcka
Oopsie introduceras till specialsök , röd kong