I höstas, Allahelgonahelgen, 3-4 November arrangerades, hitills den största Nordic Styletävling i Sverige Schäfer distriktet Västra som var arrangör och intresset var stort för att få vara med och tävla.

Efter lottning kom det 17 ekipage till start i spårhundsgruppen. Av dessa 17 var det 14 schäfrar. 

Skyddshundsgruppen ställde upp med 3 ekipage, 2 mallinois och 1 schäfer.

SPÅRHUNDSGRUPPEN

Lördag morgon 

Samling och lottdragning på lördag morgon, vid schäferhundklubbens mentalbana i Gömmet. 

Lördagen bestod utav 2 km spår där 14 ekipage tog sig runt sina spår i Svartedalen med godkänt resultat.

Uppletandet var minst lika svårt som spåren. Det gick av stapeln vid SD Västras klubbstuga. Trötta hundar efter hårt arbete i skogen och rutan var på äng/fält som var ganska blött och en vind som virvlade på hela tiden. 

Det var ingen utav hundarna som kammade hem full pott. Som bäst var det två stycken som hittade tre föremål innan tiden gick ut, det var Anders Svensk med Hedeforsens ÖB och Bo Blomqvist med Wilse´s Jenka.

Spåren som svartedalen erbjuder är tuffa, mycket kuperat, och som denna helgen väldigt blött i skogen och bitvis kan det vara svårt att hänga med om det går lite fort. Efter 2 km spår i denna tuffa terräng gör, blir man väldigt stolt och glad när man kommer fram till slutapporten.

Söndag morgon 

Söndag morgon var det dags för ny lottdragning för alla 17 ekipage i spårhundsgrupen. Dom som hade tidiga spår på Lördag, fick sena spår på Söndag, allt för att det skall bli rättvist. Alla ekipagen tog sig runt sina spår, denna dagen och kunde start på lydnaden som var vid Sd Västras klubbstuga.

Domare spårhundsgruppen: Rune Lövenius, Lennart Segerdahl, Bo-Göran Svensson, Kenth Sandberg

Tävlingsledare: Lena Källtén

Spåransvarig: Roina Torstensson

Resultat

1. Bo Blomqvist – Wilse´s Jenka

Nynäshamns BK 647,5p

2. Anders Svensk – Hedeforsens Öb

Ljungby BK 642,75p

3. Lena Nocke – Hedeforsens Gilbert

Svenska schäferhundklubben 618,75p

SKYDDSHUNDSGRUPPEN

SKYDDSHUNDSGRUPPEN

På lördags morgonen var det samling och lottning vid västras klubbstuga. Första moment för dagen var fältspår på 600 meter, sedan avsök i skogen. Uppletandet var på schäferklubben, i samma ruta som spårhundsgruppen. Dagen flöt på bra och mot eftermiddagen körde de först lydnad sedan avslutningsvis skyddet där Jonny Hallgren fick gå ett moment på dispens och sedan var Niclas Bengtsson ordinarie figurant.

Domare skyddshundsgruppen : 

Lasse Henningsson, Sverker Lindblad

Tävlingsledare: Lena Källtén

Figuranter: 

Niclas Bengtsson, Jonny Hallgren

Resultat skyddet

1. Malin Bugaj – Krokasmedens Chico

Lerums BHK 393,5p

2. Louise Abrahamsson  

Krokasmedens Epic

Alingsås BHK 392,75p

3. Metha Andersson – Hedeforsens Äx

Svenska schäferhundklubben 364,5p

Schäferhunds klubben Västra med Reino Oskarsson i spetsen har gjort ett fantastiskt bra arrangemang, en mycket välorganiserad tävling och man hade tänkt på allt. Stämningen som hänger i hela helgen är vänskaplig, glad och framför allt sportslig. 

Vill lyfta fram den sportsliga sidan från alla som kom till start, alla spårläggare, köket, domare, tävlingsledare, spåransvariga och alla som på ett eller annat sätt har varit delaktig till att vi kunde genomföra denna tävling.

Även ett stort tack till de sponsorer som skänkt fina priser. Hoppas att fler klubbar eller distrikt upptäcker denna roliga tävlingsgren, även i  i sök och rapport och vill arrangera tävlingar i Nordic Style.

På återseende, bakom pennan

Lena Nocke och Christin Gidlöv


Fakta
IPO Nordic Style (IPO NS)
är en ny gren inom Svenska Brukshundklubben och är en internationell variant av nordiskt bruksar- bete.
Från 2017 sker all hantering av IPO NS i SBK Tävling.
Om IPO NS
Med ett enat nordiskt förslag och gott sam- arbete med Frans Jansen, ordförande i FCI:s brukskommission, godkände FCI regel- förslaget och tävlingsformen blev officiell 2012.
Tävlingsmomenten
IPO NS skiljer sig från svenskbrukset ge- nom att huvudmomenten för rapport-, spår- och sökhundar sker över två dagar. För skyddshundarna är planskyddet ned- kortat och lydnadsprogrammet är betyd- ligt kortare. Platsliggning sker i grupp utan skott, med dolda förare och under tre mi- nuter.
Regler för IPO NS
Reglerna baseras på de regler som gäller för Nordiska mästerskapen. Det innebär att alla FCI-anslutna länder kan arrangera täv- lingsformen officiellt och att internationellt Cert (CACIT) delas ut (om tävlingen är in- ternationell).
Information gällande utdelning av CACIT (PDF-dokument, 234 kB)
IPO NS
finns i fyra olika grupper, men bara i en klass. Tävlingsformen saknar ingångsklass och de tävlande måste kvalificera sig natio- nellt. Ingångskravet i Sverige är godkänd i högre klass i aktuell bruksgren.
Uppgifterna hämtade
från SBKs hemsida!