I samband med SSM så anordnades den traditionella valputställningen. Likom förra året hade man tre valpklasser, 4-6 mån, 6-9 mån och 9-12 mån.
Två av våra svenska domare var inbjudna att döma valparna på SSM.
Anders Eriksson fick ta sig an alla hanvalpar. Janne Nilsson fick samtliga tikar på sin lott.

FOTO Samtliga valpbilder: URMA

SSM valputställning 2018- Domarberättelse

Anders Eriksson

Jag hade äran att få döma hanvalpar den 27/7 i Vårgårda på årets Svenska schäfermästerskap.

Trevligt att bevista gamla jaktmarker och trivsamt att döma med kollegorna Jan Nilsson och Lars Hammar samt de fantastiska medarbetarna i ringen. Vädret var underbart i min smak men lite väl varmt för valparna. Den höga kvalitén på toppen i varje klass gjorde inte saken sämre.

I klassen 4-6 månader hanar normalhår fanns några väldigt vackra valpar då främst den segrande valpen Bizmarks Hof Folke. En i alla delar utsökt valp med ovanligt pigment (helsvart), välbyggd och välgående. Professionellt framförd av Marii Pikkoja från Estland. På andra plats kom Finnikas Metoo och på tredje plats Team Cayiras Xerxes. Alla dessa 3 har säkert en fin framtid i kommande utställningar. Klassen i övrigt minns jag främst att många hade väldigt lösa mellanhänder. Hoppas att det rättar till sig med åldern.

I klassen 6-9 månader hanar normalhår segrade Ebafarmens Qnut. Välgående och välbyggd hane. Grabbarna på andra och tredje plats har också stora utvecklingsmöjligheter. Här i klassen fanns flera som önskas fastare. Vill också passa på att ge en eloge till den vinnande valpens uppfödare för den fantastiskt fina uppfödargruppen som visades senare på dagen.

I klassen 9-12 månader hanar normalhår var nog dagens stora överraskning. Till skillnad från det normala dagens klart bästa klass vilket ger en ljus framtid. 11 st plussades av mig och jag kan inte minnas när jag såg en så stark 9-12 månader tidigare. Vinnande hane Rustöls Nemo före Hylteland’s Apart och 3:e plats Almebos Caiser. Stort grattis från mig.

Tack för mig för denna gången/

Anders Eriksson

******************************

SSM Valputställning 2018, Tikar normal pälsade 4-6 mån, 6-9 månader och 9-12 månader.  Domare : Jan Nilsson

Jan Nilsson

Jag får tacka för förtroendet att döma dessa tre mycket bra klasser med mkt bra toppar och värdiga och övertygande segrarinnor. Varje klass hade  en mycket bra bredd i klasserna där även tikar längre bak i klasserna också kommer ha en mkt ljus framtid som  framtida klass segrar aspiranter!

Som brukligt är så växer valparna en hel del. De har olika faser i utvecklingen med de olika åldrar  som är sinsemellan i klasserna  samt pälskvalitén hos dem.Längre ner i klasserna fanns också  inskränkningar i överarmarnas längd och  läge, kroppshållning, fasthet i bak-delen bakifrån, korsets längd och läge. Dessutom ojämna rörelser, steglängds begränsningar, en del hundar som önskas ngt mer pigmenterade men alla klasser hade som sagt var en hög kvalitet långt ner i klasserna !

Det som var positivt är att alla valpar jag dömde var tillgängliga och många visade upp ett bra temperament i ringen, samt den mkt höga kvaliten i klasserna totalt!

Det som jag tycker var olyckligt var att man valt att ta bort defileringen. Många valpar behöver något varv att gå av sig samt göra en bra presentation totalt. Nu var det inte optimalt för dem att presentera sig för mig, det var en del  bra tikar en bit ner i fältet som inte fick ut sina rörelser även om de fick chansen i enskilda men inte var förberedda för uppgiften.

Vädret var på gränsen för att få ha en valputställning(+35 grader). För att inga valpar skulle få värmeslag så körde jag dem inte så många varv då jag märkte att många var påverkade av värmen

4-6 månader, 35 st anmälda, 26 kom till start varav 10 st fick L+. Segrarinna i klassen Margman Zarina. 2a  Quamara vom Luberheide  3a. Atilas Ixi.

6-9 månader , 29 st anmälda ,

24 till start , 10 st L+. Vinnare i klassen : Yacky vom st.Michaelsberg-Berg  2a Ziger Hof Atlanta, 3a Bizmarkhof Elaine

9-12 månader, 32st anmälda.

26 st till start varav 10 st L+

Vinnare i klassen : Team Cayira Tara , 2a , Schöns Yelly  3a, Falkoens  Enni

//JANE NILSSON

Prisutdelning 4T
Prisutdelning 6T
Prisutdelning 9T

 

Prisutdelning 4H
Prisutdelning 6H
Prisutdelning 9H