Helgen den 8-9 juni arrangerade Svenska Schäferhundklubben och Sd Västra årets upplaga av Svenskt Schäfermästerskap i de nationella bruksgrenarna på Kungälvs Brukshundklubb.

Foto: Jeanette Edsjö
Text: Christoffer Frances

Planeringen av SSM-Bruks 2019 började redan förra sommaren, berättar en av de huvudansvariga Reino Oscarsson för Schäfertidningen. Efter nyår satte vi inom arrangörsgruppen upp farten ordentligt med att boka upp ett trettiotal funktionärer som behövs för att kunna genomföra ett så här pass stort arrangemang. Vi rekade också spårmarker för spår- och skyddshundarna, samt givetvis bra områden för sökbanorna. Tyvärr, hade vi i år bland 38 startande ekipage inga anmälda i rapport, berättar Reino vidare. Tråkigt eftersom det är en riktigt rolig och bra bruksgren som brukar engagera fler i familjen.

Av de 38 hundarna var det icke mindre än 22 schäfrar anmälda till Rasmästerskapet. Även om det är ett Rasmästerskap för schäfer är andra raser välkomna. Tävlingen är officiell och genomförs med SBK:s officiella bruksprovsregler. I och med att det är öppet för alla raser att deltaga får vi lite bättre ekonomi i arrangemanget, berättar Reino och tillägger snabbt. Men eftersom det är ett Rasmästerskap har givetvis schäfer företräde om det skulle bli för många anmälningar till en viss klass.

Det tävlades i följande klasser under helgen i Kungälv:
Elitklass spår. Högre och Elitklass i både skydd och sök.

I elitklass skydd genomförde Metha Andersson med Hedeforsens Äx från Helsingborg Brukshundklubb tävlingen med bravur och slutade på bronsplats med 668,50 poäng och certpoäng. De blev därmed också årets Svenska Schäfermästare i grenen och smällen av champagnekorkarna som flög kors och tvärs över Helsingborg hördes över hela landet. Grattis till Metha och Äx.

I spårhundsgruppen kom 13 ekipage till start, varav 9 fullföljde och alla dessa var schäfrar. Det här var en riktigt bra elitklass där de flesta hundarna visade upp ett riktigt bra specialarbete i de regntunga skogarna. Vinnaren Anna Lemchen med Truxelis Aiko från Skillingaryd Attila BK belönades av domarna med 555 poäng och certifikat. Grattis! Tvåan Jan Andersson med Hedeforsens Öwall och trean Lars Persson med Hedeforsens Urax gjorde även de mycket fina insatser och belönades med certpoäng.

I elitklass sök hittar vi efter en väl genomförd tävlingshelg Göran Petersson med Rapport´s Ymer som bägge representerar Trollhättans Brukshundklubb, med 515 poäng och ett godkänt resultat.

Det skulle vara fantastiskt om fler distrikt och klubbar ute i landet ville vara med och arrangera mästerskap. Våra nationella mästerskap är både roliga och viktiga att arrangera för att inspirera fler schäferägare att vara aktiva med sina hundar. Det är också viktigt att vi är fortsatt aktiva ute på landets brukshundklubbar, säger Reino. 

Bruksproven är ett bra verktyg och en måttstock för framtida avelsarbete, poängterar Reino Oscarsson, när vi har pratat en bra stund om årets SSM-bruks och tillägger direkt.      Jag skulle önska att både Schäferhundklubben, SBK och lokalklubbarna i framtiden kunde och ville arrangera fler tävlingar och prov i Nordic Style i de olika bruksgrenarna. Där ligger tonvikten i bedömningen av brukshundarna verkligen på specialmomenten spår, sök, rapport, skyddsarbete. Precis som det bör vara enligt mig, säger Reino, då bruksraserna först och främst ska bedömas efter hur väl de klarar sina specialmoment. Sedan tillkommer en lydnadsdel som klart visar att föraren har en bra lydnad, samarbete och kontroll på sin hund. 

Inga tävlingar eller prov skulle kunna genomföras om vi inte hade alla duktiga och engagerade funktionärer som ställer upp med mycket av sin fritid både före och under tävlingsdagarna. I samband med SSM-bruks så vill Reino passa på att rikta ett speciellt tack till Lena Källtén som hade det övergripande ansvaret som tävlingsledare för arrangemanget. Stort tack även till Gunilla Hjort som var tävlingsledare för skyddshundsgruppen, Benny Nilsson som tävlingsledde sökhundsgruppen, samt i spårgruppen Anna-Lena Johansson. Ansvarig för tävlingssekretariatet var Marie Törnqvist med hjälp av Kicki Samuelsson. Givetvis också ett stort tack till Kungälvs BK och klubbens fina anläggning.

Redaktionen för Svensk Schäfertidning lyfter på sportkepsarna och tackar deltagare, arrangörer, domare och övriga funktionärer för trevliga, sportsliga och väl genomförda arrangemang med 2019 års SSM-bruks. Väl mött någonstans i landet 2020.