Så var det äntligen dags för det efterlängtade lägret på Hökensås. Lägret där glada schäferägare från hela landet samlas för att umgås, skratta, träna, spåra och dela sin hundkunskap med varandra. Även obligatoriska fikastunder och grillning i underbar miljö ingår såklart. 

Detta är ju som bekant inget läger med kursverksamhet utan här hjälps de alla åt med olika träningstips.

De samlas på fredagen och går en liten tipspromenad med kluriga frågor som kan handla om vad USAs presidents hundar heter, vilken stad MC Harley Davidson kommer ifrån, vilket år bytte schäfer namn till tysk schäfer hund, vilket namn har Michelin gubben och många fler. Fråga tretton var ”Hur många år är din hund och du tillsammans? Vilket sedan las ihop och blev till skiljefrågan som löd ”Hur många år är vi alla tillsammans med våra hundar?” Det räknades hej vilt i rummet vill jag lova. 

De åt lite god mat från grillen och minglade. Det var glad stämning då det diskuterades om svaren på frågorna, detta ledde till många skratt. Skiljefrågan blev 576 år. Tror samtliga var nöjda med fredagen så långt och somnade med en viss förväntan på nästa dag. 

De samlades igen på morgonen för att åka till skogen för att lägga lite spår. De delades upp i grupper om två och två, sen hjälptes de åt att lägga spår åt varandra.
De samlades på en plats i skogen nära deras spår för att fika tillsammans.

Jeanette D ville hjälpa till på detta läger och hade bakat och de blev stumma då det serverades varm ostkaka med sylt från ett mobilt värmeskåp, lakritsmaränger, en grymt god sockerkaka och kladdkakemuffins. Där blev de sittande där ganska länge och njöt av allt det goda. 

Denna gång var allt också Corona anpassat så det blev många timmar ute i friska luften. Men vad gör det när man får vistas i sådan underbar skog som Hökensås erbjuder.

Dagarna blandades med sol, snö, kalla vindar, skratt, fika, grill, träning o kluriga uppgifter att lösa tillsammans med sina hundar.

En av grenarna var att man skulle man få hunden att sitta stilla när man kastade hästskor på en bräda, vilket inte alltid är så lätt.

Sen skulle hunden ligga ned när man staplade spårapporter så högt man kunde på 1 minut.

Innan dess hade hunden fått hoppa över Anders som låg på alla fyra. Hundarna tyckte förstås att han var superintressant att lukta o pussa på där han låg på marken. Så föreställ er hur förarna fick slita för att hundarna skulle hoppa över honom.

På ett annat ställe skulle man få hunden att sitta i en gallerkorg från en garderob. Inte så lätt om man är en stor hane.


Lite slalom mellan några gardinstänger ingick också.

Ett valfritt hundtrick skulle också göras. Det var allt från att backa, pussas, snurra runt, och slalom mellan benen. Bra jobbat där Alla!

Sista grenen var att pussla ett pussel som var 100*80 cm i ett risgömsle. Hunden skulle stå kvar utanför, gissa om de var nyfikna o vill gå in där och kolla vad människorna gjorde. Pusslet var ett foto på en schäfer.

Det gäller att förflytta sig snabbt också mellan uppgifterna då hela banan går på tid. Det blev glada hejjarop från resten av gänget som tittade på när varje ekipage körde i full fart.

Det är riktigt roligt att se att hundarna faktiskt klarar Sitt kvar, Ligg kvar och Stå kvar så fint när förarna är så stressade och vill komma så fort som möjligt framåt i banan. Därför är det så viktigt med kommunikation som Maude vill få fram här.
Hur kommunicerar jag med min hund? Förstår den vad jag vill att den ska göra? Tror inte att de klarat det så bra på en lydnadsplan faktiskt. Det blir mer svart o vitt när det blir lek (lite på blodigt allvar)

När lekarna var slut återgick vi till deras utlagda spår. Det var bruksspår i olika längder och svårigheter, IGP spår och viltspår. Alla hundar var jätteduktiga.

När alla spårat klart åkte de vidare till en sjö för att avnjuta lite grillad korv med bröd. Maud och Anders brukar bjuda alla på detta då de tycker det är ett trevligt inslag.

korta träningspass på olika nivåer

När de ätit sin korvlunch samlades de på lydnadsplanen för att träna lite lydnad. 

Alla var på olika nivåer och vi har olika mål så de hjälptes åt med alla ekipage. De hade ca 15 min per hund o det hinner man mycket på. Sen är det ju dessa korta träningspass som är bäst.

På Lydnadsplanen

Det är ju fantastiskt att få ta del av varandras kunskaper i hundträning. Lite kall vind o några snöflingor stoppade inte oss. Men sen var det ganska skönt att få 1 timmas vila och en varm dusch innan grillen tändes för kvällens middag.

Stämningen var god när de åter samlades vid grillen vid 19 tiden. Det grillades kött, kyckling, korv och hjort. Det doftade gott över hela campingen skulle vi tro.

Alla på lägret får en presentpåse med fina priser från sponsorer och från Maudes och Anders egna ficka

Under tiden vi åt pratades det om dagens bravader och om vem som skulle ta hem årets ”Hökensås mästare” titel.

Man har tävlat i tipspromenad och gått en bana med hund. Tid och poäng lades samman och en vinnare korades. 

Vårens Hökensås Mästare

Denna gång vanns denna titel av Nina och Åsca (Maudes hund)…. Ja, hon fick låna henne då Brolle var konvalescent och inte fick anstränga sig. Då detta minsann inte är lätt med en lånad hund var hon väl värd att vinna och bli Vårens Hökensås Mästare. Det var en stor Buckla, en hundfilt, ett presentkort på privat träning hos Monica Henriksson värde 500 kr, mobilhållare från k9 hundsport samt lite sponsrade saker till hunden.

Hon kämpade verkligen med Åsca då ju både husse o matte var mitt i banan i hejjade fram ekipagen. Bra Jobbat Nina!!!

Kvällen blev sen och de gick och la sig nöjda, glada och en aning trötta.

Söndag morgon vaknade alla pigga och glada över solen som sken. De styrde återigen kosan mot skogen för att träna lite uppletande och några la lite fler spår. Givetvis var hela ”bageriet” med det goda fikat med ut i skogen. När det drog ihop sig till lunch åkte de till närmsta sjö för att grilla lite god korv. De samlades och avslutade helgen med att alla fick skriva ner lite vad som varit bra och vad som kan förbättras. För allt kan ju alltid bli bättre.

Vi Alla behövs!

Maude som är arrangören vill uppmana alla schäferägare i vårt avlånga land att också anordna sådana här prestigelösa läger där Alla känner sig välkomna oavsett om man tränar och tävlar på elitnivå eller är nybörjare.
Maude Eliasson
Arrangör

Text & Foto: Maud Eliasson