Vi gratulerar Carina Romland till innehav och utbildning av HEDEFORSENS O’NILJA alias ”Lillan”

Årets allroundschäfer är som framgår av vidstående artikel en titel som aktiva hundägare kan ansöka om att få.
Med ansökan skall insändas hundens meriter. Därefter studeras de sökandes insänt material och varvid en poäng sammanställning göres. Som ÅRETS ALLROUNDSCHÄFER 2017 utsågs därigenom HEDEFORSENS O’NILJA ”LILLAN” SE 52107/2012 som uppvisar massor av meriter som gör henne väl meriterad till denna titel.

 

Eller vad sägs om följande meritlista;
”Lillan” är KORAD • MH • HD A•ED 0• Se. Bch – Svensk Brukschampion • Se. Sph – Svensk Spårchampion • SPH lll • 4 cert, flera cp och gk.i spår. SM 2017 2 1:a pris elit lyd • Utställd med G • Mor till 2 kullar (13 valpar)

Copyright Svenska Schäferhundklubben och text & FOTO URMA

I slutet av mars sista dagar besökte vi Carina för att få reda på mer om henne och hennes hund. Vår mötesplats var Göteborgs brukshundklubb där Carina brukar träna. Dessvärre var vädret som det har varit de sista dagarna i mars: kallt och gråmulet. Dessutom var området kring träningsplanen fylld av snö. Vilket inte är det bästa om man skall fotografera en svart hund!

Lillan ägs av Carina Romland som också är en mycket välutbildad tjej inom hundvälden.
Hon är domare i bruksklass och på lydnadsprov. Instruktör och frilansar som filmarbetare med hund. Hon har deltagit i minst ett 25 tal produktioner, filmer, serier och reklam, ibland som polis med hund.

Carina har utbildat hundar och är hundägare sedan tidigt 70-tal. Hon har tävlat med alla sina hundar. Carina omtalade att hennes första schäfer råkade komma in i hennes hem 1981. Sedan dess har hon varit rasen trogen. Hon har haft en liten uppfödning av schäfer som numer ligger på is. Därefter berättar Carina med stor kärlek i sitt uttalande att Reino Oscarsson på Hedeforsens kennel hade en tik som de sökte ett nytt hem till. Nyfiken som hon alltid har varit så åkte hon dit och tittade på den lilla svarta tiken och kärleken blomstrade direkt.

Lillan, som hon kallar sin fina tik kom till henne som 19 månader gammal. Hon är en pigg och glad hund som är med på det mesta. Otroligt läraktig, vänlig mot både hundar och människor. Är särskilt förtjust i barn. Carina berättar vidare att Lillan var inte speciellt tränad när hon hämtade hem henne. Men hennes förmåga att ta emot inlärning snabbt imponerade mycket på denna Göteborgstjej. På bara 8 månader var Lillan uppflyttad till elit spår och elit lydnad. 2017 kvalade ekipaget in och deltog på SM i spår. Lillan har haft 2 valpkullar på Hedeforsens kennel. Avslutningsvis avslöjar Carina att Lillan och hon är varandras idoler! Nu satsar vi mot nya mål 2018!

Jag kan inte annat än bli imponerad då jag ser hela detta ekipage visa upp sin kunskaper.
Båda går in i sina uppgifter till 100%. Den arbets- glädje som ”Lillan” visar upp då hon genomför sina uppgifter kan jag ej finna ord på. Tiken nästan skriker av iver för att tillfredsställa sig själv och hennes själsfrände Carina.

I vår tidning har vi tidigare ej redovisat så mycket vad som krävs för att tilldelas denna titel. Vi väljer därför att här nedanför visa något av ”Lillans” övningar, men detta är naturligtvis bara en bråkdel av hennes kunnande.

ELITKLASS SPÅR.
Spåret är 1500 meter i kuperad terräng. Spåret har gåtts ut av för hunden okänd person ca.2 timmar innan påsläpp. I spåret har denne lagt 8 skogspinnar, varav 7 små och en slutpinne som är 3 gånger så stor. För att hunden ska komma ut på spåret måste den först hitta det inom ett markerat område på 30 x 40 meter, för högsta betyg måste hunden gå framspår. Hunden måste hitta spåret inom 4 minuter annars får den inte fullfölja tävlingen. Ekipaget har 40 minuter på sig att följa spåret och hitta pinnarna.

Ett moment som ingår i elitklass bruks är uppletande. Hunden ska hitta och lämna av fyra föremål till föraren. Området är 50×50 meter och hunden har 5 minuter på sig. Det fixade HEDEFORSEN O’NILJA alias Lillan galant.

 

Det är viktigt att det uppspårade föremålet överlämnas efter avslutad spårgång!

I brukslydnadens elitklass är det två olika apporteringar. En lättmetall som kastas minst 10 meter och en 4 kilos apport som läggs ut 10 meter. Hunden skall hämta och lämna av till föraren. Här visas årets svenska schäfermästare HEDEFORSEN O’NILJA alias Lillan hur det går till.

 

Momentet HOPP ingår i alla lydnadsklasser. I ELIT för hund av schäferstorlek är höjden på hindret 85 cm. Hunden ska på kommando hoppa över, sätta sig och hoppa tillbaka. Höjden kan variera beroende på hundens storlek.

ÅRETS ALLROUNDSCHÄFER 2017 – STATUTER

1. Grundpoäng: Se specifikation.

2. Poäng utifrån de meriter hunden erhållit under året som ej räknas in under punkt 1.
Poängen beräknas per kalenderår: 2018-01- 01–2018-12-31
Vid samma poängställning kommer prioriteringen att vara i följande ordning:
Mästerskapstitlar inom bruksgrenarna, Universalsegrare
VA oavsett land
Poäng uppnådda på bruksprov
Poäng uppnådda på utställning
Poäng uppnådda i lydnadsklasserna

3. Hunden skall ha deltagit på bruksprov/ lydnadstävling/-ar och utställning/-ar i Sverige under året

4. Meriterna skall ha erövrats i Sverige. Undantaget Nordiska Mästerskapen, VM, BSZS, WUSV och kvalitetsbetyget VA på ut- ställning där alla länder räknas.
I grundpoängen ingår titlar som är erövrade utomlands.

5. Hunden skall ha HD A eller B och ED 0

6. Ansökan om utmärkelsen förutsätter medlemskap i Svenska Schäferhundklubben och skall inkomma till klubbens kansli senast 15 januari 2019.

7. Priset som Årets Allroundschäfer 2017 utdelas vid SSM i Vårgårda i juli 2018

8. Hunden skall vara svenskägd.

Poängberäkning för Årets Allroundschäfer Grundpoäng – följer hunden år från år

Merit:
MH (känd mental status) 10 poäng Korning (godkänd mentaldel) 15 poäng Korad (godkänd mentaldel + exteriörbeskrivning 20 poäng
Avelskorad 10 poäng
Avelskorad livstid 15 poäng Brukschampion 30 poäng Lydnadschampion 30 poäng Utställningschampion 20 poäng

Övriga championat 20 poäng
Lp (diplom) 5 poäng
UHP 5 poäng
Tjänstehund (FM,PTR,PH,VH,RH,mfl) 15 poäng

BRUKS – poäng intjänade under året

Merit:
Gk appellklass 5 poäng
Gk BH-prov 5 poäng Uppflyttad lägre klass 5 poäng BSL 1 5 poäng

Gk lägre klass 10 poäng
IPO 1 10 poäng
Uppflyttad högre klass 10 poäng BSL 2 10 poäng

IPO-FH 10 poäng
Gk högre klass 15 poäng
IPO 2 15 poäng
Uppflyttad elitklass 20 poäng
BSL 3 20 poäng
Godkänd elitklass 5 poäng
IPO 3 25 poäng
Cert 40 poäng
Certpoäng (Svensk bruks) 30 poäng minst 270 p IPO III (ej cert) 30 poäng Sv-/nordisk-/världsmästare 50 poäng Universalsegrare 50 poäng

Utställning – poäng intjänade under året Officiell utställningsmerit:
Good 5 poäng
Very good 10 poäng Excellent 15 poäng CK 20 poäng
R-Cert 20 poäng
Cert 30 poäng R-CACIB 20 poäng CACIB 30 poäng Avelsklass 15 poäng

Meriter på Schäferklubbens specialutställningar (intjänade under året).
G 10 poäng
SG 15 poäng
V 20 poäng

VA (oavsett land) 40 poäng BIR (vuxen/valp) 20 poäng

BIM (vuxen/valp) 20 poäng SSV (vuxen/valp) 15 poäng Avelsklass 10 poäng

Lydnad – poäng intjänade under året
Startklass 5 poäng klass 1 5 poäng klass 2 10 poäng klass 3 20 poäng

Övrigt
Årets polishund 30 poäng Årets Tjänstehund 30 poäng Årets Bragdhund 30 poäng